nlc.hu
Szabadidő

2022-ben 20 éves filmek

5 film, ami 20 éves lesz 2022-ben

A most következő öt, felejthetetlen filmet egyaránt 2002-ben mutatták be, vagyis 2022-ben már 20 évesek lesznek. A két évtized elrepült, ezeket az alkotásokat azonban ma is érdemes újranézni.

Az órák

Az órák Stephen Daldry filmje, mely Meryl Streep, Julianne Moore és Nicole Kidman főszereplésével készült. A cselekmény középpontjában három különböző generációhoz tartozó nő áll, akiknek életét Virginia Woolf 1925-ös, Mrs Dalloway című regénye kapcsolja össze. Az első a New Yorkban élő Clarissa Vaughan (Meryl Streep) 2001-ben AIDS-beteg barátja, a költő Richard díjátadó ünnepségét készíti elő; a második Laura Brown (Julianne Moore) egy második gyermekével várandós kaliforniai háziasszony az 1950-es években; a harmadik pedig maga Virginia Woolf (Nicole Kidman) az 1920-as évek Angliájában, aki mentális betegségével vívja harcait, miközben regényét próbálja megírni. A filmet a közönség és a kritikusok is elismerték, különösképp Nicole Kidman alakítását, aki Virginia Woolf megformálásáért a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat is megkapta.

Az órák

Az órák (Forrás: Profimedia)

A zongorista

Roman Polański A zongorista című háborús drámája francia-német-brit-lengyel koprodukcióban készült. A film Władysław Szpilman zsidó származású lengyel zongoraművész önéletrajzi regényén alapul, akit Adrien Brody formált meg. Szpilman a második világháború idején Varsóban élt, a náci hatalomátvétel után a gettóba zárták. Embertelen körülmények között, bujkálások közepette, éhezéssel és betegséggel küzdve, de végül életben maradt. Az alkotást 2002-es Cannes-i Fesztiválon mutatták be, ahol elnyerte az Arany Pálma díjat, a következő évben pedig a legjobb rendező, a legjobb férfi főszereplő és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában is Oscarral jutalmazták. 

A zongorista

A zongorista (Forrás: Profimedia)

Chicago

A Chicago című színpadi musical Rob Marshall-féle filmfeldolgozása. A jazz-korszakban játszódó mozi a táncosnő Velma Kelly (Catherine Zeta-Jones) és a színészi karrierre vágyó háziasszony, Roxie Hart (Renée Zellweger) történetét meséli el. A két nő a börtönben ismerkedik meg, ahová mindketten gyilkosságért kerültek és a tárgyalásukra várnak. Az akasztófától pedig csak Velma ügyvédje, Billy Flynn (Richard Gere) és a hírnév mentheti meg őket. Az alkotást hat Oscar-díjjal jutalmazták, köztük a legjobb filmnek járó aranyszoborral is.

Chicago

Chicago (Forrás: Profimedia)

A Gyűrűk Ura: A két torony

A Gyűrűk Ura: A két torony Peter Jackson új-zélandi rendező, J. R. R. Tolkien azonos című regénysorozatán alapuló fantasy-filmsorozatának második része volt. A történet az első rész, azaz A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége eseményeinek szálait fűzte tovább. A filmet a kritikusok és a közönség egyaránt elismeréssel fogadta, a fantasy film műfajának egyik mérföldköveként tartják számon ma is. 936 millió dollárral 2002 legnagyobb bevételt termelő filmje, illetve bemutatása idején minden idők harmadik legtöbb bevételt produkáló filmje lett. Hat kategóriában jelölték Oscarra, ebből kettőt, a legjobb vizuális effektusok és a legjobb hangeffektusok díját is megkapta. A legjobb film kategóriában ugyan nem nyert, ám a következő évben bemutatott harmadik rész, A Gyűrűk Ura: A király visszatér ezt az elismerést is kiérdemelte.

A Gyűrűk Ura: A két torony

A Gyűrűk Ura: A két torony (Forrás: Profimedia)

Bazi nagy görög lagzi

A Bazi nagy görög lagzi című romantikus vígjáték Joel Zwick rendezésében készült, a forgatókönyvírója és a főszereplője pedig Nia Vardalos görög-kanadai színésznő volt. A sztori főhőse egy középosztálybeli, 30 éves görög-amerikai nő, Tula Portokalosz, aki beleszeret a felső középosztálybeli, nem görög Ian Millerbe (John Corbett). Családja ellenzi a kapcsolatot, ám Tula kitart mellette és a szerelem erőt ad neki ahhoz is, hogy minden elvárással szembeszegülve végre a saját lábára álljon. A happy end pedig nem marad el. A film minden idők legtöbb bevételt hozó romantikus vígjátéka lett, a 75. Oscar-díjátadón pedig a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában kapott jelölést.

Bazi nagy görög lagzi

Bazi nagy görög lagzi (Forrás: Profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top