nlc.hu
Szabadidő

A világ legnagyobb szórakoztató elektronikai szakvásárán idén sem volt hiány meghökkentő vagy látványos kütyükből

Hámlasztó borotva, űrmosószer, színváltós BMW: ezek voltak az idei CES legizgibb kütyüjei

A világ legnagyobb szórakoztató elektronikai szakvásárán idén is lehetett tobzódni a sci-fibe illő fejlesztésekben.

A technológiai újdonságok iránt érdeklődők minden évben úgy várják a januárt, mint mások a karácsonyt. Ilyenkor rendezik ugyanis Las Vegasban a bolygó legnagyobb szórakoztató elektronikai seregszemléjét, a Consumer Electronics Expo-t, azaz CES-t. A rendezvény múlt hétvégén fejeződött be, ezért megnéztük, mivel készültek az idei évre a leginnovatívabb cégek.

Míg a CES sokáig főleg a számítógépgyártók és szoftverfejlesztők bulija volt, mostanra már szinte rá sem lehet ismerni. Ahogy a különféle elektronikus technológiák az életünk egyre több területén jelennek meg, az egyre jobban digitalizálódó cégek közül mind több és több jelentkezik be, hogy a CES közönségének megmutassa legújabb fejlesztéseit. Azaz, ma már nem csak laptopokat és VR-szemüvegeket mutogatnak a Las Vegas-i expo közönségének, hanem szinte mindent, a háztartási gépektől a szépségápolási termékeken át az okosotthonokba szánt megoldásokig. Lássuk, idén melyek voltak a legizgalmasabb, legmeghökkentőbb vagy simán csak legmenőbb CES-újdonságok!

Bemutatkozott a világ első „űrmosószere”

Persze nem az űrt mossák ki vele, hanem a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó asztronauták tisztíthatják majd a ruháikat a pár éve a mosókapszuláikat övező furcsa online trend kapcsán világszerte ismertté vált Tide és a NASA közös projektjében kifejlesztett mosószerrel. Az amerikai űrkutatási hivatal és a ide azonban nem csak az űrhajósok ropogós egyenruhája miatt vágott bele a közös munkába: az űrkutatásból szerzett tapasztalatokat ugyanis olyan innovatív megoldások kidolgozásában kívánják hasznosítani, amelyek a Földön is használhatóak a ruhaneműk környezeti hatásainak csökkentésére. Az alapvetően az űrben való használatra kifejlesztett, teljesen lebomló mosószer – a rossz szagok elűzése, a tisztaság biztosítása és a foltok eltávolítása mellett – alkalmas zárt vízrendszerekben való használatra is. Ez az innovatív megoldás teszi lehetővé a mosást olyan környezetben, ahol a különféle erőforrások – jelen esetben a víz – csak korlátozottan elérhetőek. A kozmikus mosószert így az űrutazások során, de a Föld vízhiányos területein is környezetkímélően lehet alkalmazni.

Hámlasztó a borotvában

A Gillette neve sokak számára egyet jelent a borotválkozással, nem véletlen, hogy a „zsilettpenge” szavunk már köznevesült – lásd kapcsolódó cikkünket a hasonló márkanevekkel kapcsolatban. A CES-en ráadásul most egy olyan különleges borotvát mutattak be, amelynek fejlesztésében részt vettek a luxussportautóiról ismert Bugatti mérnökei is. A világ első fűtött borotvájaként emlegetett eszköz lényege egy melegíthető borotvafej, amely a férfiak arcápolási rutinjába csempészi be az innovációt. A GilletteLabs with Exfoliating Bar nevű borotva nyelébe ráadásul egy hámlasztócsíkot is beépítettek, amely eltávolítja a bőrről a szennyeződéseket és az elhalt hámsejteket, mielőtt a pengék a bőrrel találkoznának. Kíváncsian várjuk, hogy női változatban mikor találkozhatunk hasonlóval.

Billentyűzet nélküli laptopon gépelhetünk hamarosan

Az első összehajtható okostelefonok már 2020-ban megjelentek, a technológia pedig rohamos fejlődésnek indult. A mezőnyt eddig a Samsung vezette, az idei CES-en azonban a főleg a laptopjairól ismert ASUS bemutatta a Zenbook 17 Fold OLED nevű eszközét, amely valójában egy táblagép, de a különlegessége, hogy félbe is lehet hajtani, akárcsak egy laptopot, ilyenkor pedig az alsó részt billentyűzetként lehet használni – igaz, ha valakinek ez a vágya, külön fizikai billentyűzetet is kapcsolhat hozzá.

Sajnos egyelőre nem tudjuk, hogy mindez mibe fog kerülni – a Samsung hajtogatható telefonjainak árfekvését elnézve, elég sokba – ráadásul legalább júliusig kell majd várni, hogy ez kiderüljön, a Zenbook Fold ugyanis akkortól lesz majd kapható.

Színváltós BMW-t tessék!

Az idei CES egyik legnagyobb durranása, de legalábbis leglátványosabb fejlesztése kétségtelenül a BMW iX Flow modellje volt. A német prémium autómárka tavaly mutatta be a teljesen elektromos iX városi terepjárót, a Las Vegas-i seregszemlére viszont egy olyan változatot vittek el az autóból, amelytől mindenkinek tátva maradt a szája.

A BMW fényezését ugyanis úgynevezett e-ink, azaz elektronikus tinta alkotja, amilyeneket például az e-könyv olvasókban is használnak. Ez rengeteg aprócska kapszulát jelent, amelyekben fekete, illetve fehér pigmentszemcsék találhatóak. A szemcsék elektromosság hatására meg tudják változtatni a helyüket, ennek megfelelően látjuk feketének vagy fehérnek a képpontokat. Az e-olvasókban így válik olvashatóvá a szöveg, amely ráadásul egészen addig nem fogyaszt energiát, amíg nem lapozunk. A BMW iX Flow karosszériájának minden elemét ilyen anyaggal borították be, ami lehetővé teszi, hogy az autó színét a tulajdonos bármikor megváltoztassa.

Bár egyelőre csak fekete-fehérben működik a mutatvány, van egy sejtésünk, ami szerint a várható óriási érdeklődés miatt hamarosan megjelenhetnek majd a színes változatok is. Egyedül a rendőröket nem irigyeljük, a színét változtató járgány ugyanis valószínűleg a bűnözők között is nagyon népszerű lesz majd.

Egészségfigyelő villanykörte

A különféle hordható elektronikus kütyük között bizonyára az okosórák és az úgynevezett fitneszkarkötők viszik a prímet, ami nem csoda, hiszen ezek a kisméretű eszközök sok fontos információval szolgálhatnak az egészségünkkel kapcsolatban. Azonban, ha valaki nem szeretne egész nap egy órát vagy karkötőt viselni a csuklóján, annak is lesz lehetősége rajta tartani a szemét az egészségi állapotán.

A megoldást a Sengled Smart Health Monitoring Light nevű okosizzó jelenti, amely nem csak bevilágítja a szobát, hanem speciális beépített radarja segítségével az egészségi állapotunkat is monitorozni tudja. Figyeli a szívritmusunkat, a testhőmérsékletünket, sőt, akár az alvásunk során is képes figyelni az alvás minőségét.

Sengled Smart Health Monitoring Light

Sengled Smart Health Monitoring Light

Ha a lakásban több hasonló okoségőt használunk, egymással is képesek hálózatba csatlakozni, sőt, még azt is képesek érzékleni, ha egy otthon tartózkodó ember elesik, vagy megsérül. Mivel pedig wifi és Bluetooth-kapcsolaton keresztül akár a telefonunkról is vezérelhető, könnyedén megoldható, hogy ilyenkor értesítést küldjön a család valamelyik tagjának, de akár a mentőket is riaszthatja.

Mérlegen az egészségünk

Az egészségi állapotunkat elemző eszközök egyre népszerűbbek, jó példa erre a Withings fürdőszobai okosmérlege is. A cég már jó ideje nagy név a health tech világában, a 2019-es CES-en például egy olyan okosórát villantottak, amely teljes EKG-vizsgálatot képes végezni, sőt, még arra is képes figylemeztetni, ha ideje lenne ellátogatni az orvoshoz.

A cég idén a Body Scan nevű okosmérleggel érkezett Las Vegasba, amelynek lényege, hogy akár testrészenként elemezhetjük testünk állapotát. A mérleghez tartozik egy fogantyú, amelyet megmarkolva az eszköz az általáunk kiválasztott végtagunkról, vagy a törzsünkről képes részletes adatokat szolgáltatni. Használatával kiderül, hogy milyen állapotban vannak az ereink, érfalaink, jól működnek-e az idegpályáink, de azt is megtudhatjuk, hogy milyen az izomzat és a zsír aránya testünk egyes részein.

Bár egyelőre még csak a prototípust mutatták be, az eszköz annyira lenyűgözte a CES közönségét, hogy szinte biztosan a boltokba kerül még várhatóan az idei év során.

A távirányító és a hangfal, ami leszámol az egyik leggyakoribb agybajjal

A legjobb ötletek sokszor olyan egyszerűek, hogy az ember elcsodálkozik, miért nem jutott még ez eszébe valakinek? A Samsung Eco Remote univerzális tévétávirányítójában ugyanis sohasem kell cserélgetni az elemeket, amelyek amúgy is általában a legrosszabbkor tudnak lemerülni.

A távirányító ugyanis napelemekkel üzemel, így elég kitenni az ablakpárkányra, hogy este nyugodtan kapcsolgathassunk a kanapéról. Ha pedig épp felhős lenne az idő, az Eco Remote arra is képes, hogy az otthoni wifi-router rádióhullámait alakítsa energiává, így még arra sincs szükség, hogy mindig fényben fürödjön.

Legalább ennyire adja magát, hogy a Mayht hordozható Bluetooth-hangszóróját is kizárólag napenergia felhasználásával működtessük. Ez szuper ötlet, hiszen a hasonló eszközök szintén a legrosszabbkor tudnak lemerülni, míg azonban egy távirányítóhoz szinte bármelyik boltban vehetünk ceruzaelemet, a kis hangszórókat jellemzően USB-ről kell feltölteni, ami általában hosszadalmasabb folyamat. Kivéve, ha van rajta egy napelem, mivel ilyenkor akár a szabadban sem kell tartani attól, hogy az esti futás vagy a kerti buli közepén maradunk zene nélkül.

Ízlelgessük: okosajtó

Az okosotthonok egyre népszerűbbek, hiszen ma már az olcsó tömegtermékekre szakosodó lakberendezési áruházak kínálatában is elérhetőek a telefonról vezérelhető eszközök, az intelligens izzóktól a légtisztítókon át az internetre kapcsolható kávéfőzőig.

Bár a hasonló fejlesztések egy részének a világon semmi értelme – az internetre kötött kávéfőző lényegét egyelőre nem sikerült felfedeznünk, hiszen a csészét és a kávét is kézzel kell odavinnünk – a Masonite által fejlesztett M-Pwr Smart Door okosajtó intelligens fejlesztések egész sorát egyesíti kompakt csomagként.

A jövő nyílászárójában ugyanis beépített világítást, videós csengőt és elektronikus zárat is találunk. Utóbbi működését ráadásul egy rakás szenzor is segíti, akárcsak a modern autók esetén. Ez azt jelenti, hogy elő sem kell vennünk a kulcsot a zsebünkből vagy a táskánkból, ha a szenzor érzékeli a jelenlétét, már kattan is a zár, így akár a teli bevásárlószatyrokkal a kezünkben egyből beléphetünk az otthonunkba.

Külön öröm, hogy a fejlesztés során arra a lehetőségre is gondoltak, ha esetleg a házban áramszünet lenne: az M-Pwr Smart Door ugyanis egy szünetmentes biztonsági tápegységet is rejt, hogy hasonló esetben se az ajtó előtt toporogva kelljen kivárni, mire az elektromos művek elhárítja a hibát.

Mint látható, az idei CES-en sem volt hiány a kreatív fejlesztésekből, a fentiek láttán mi pedig már izgatottan várjuk 2023 januárját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top