nlc.hu
Szabadidő

Nem kaphatnak menedékes státuszt a menekülő kárpátaljai magyarok

Nem kaphatnak menedékes státuszt a menekülő kárpátaljai magyarok

Az Ukrajnából Magyarországra menekülő kárpátaljai magyar állampolgárok jelenleg nem kaphatnak menedékes státuszt, dolgoznak ennek a jogi megoldásán.

Az orosz-ukrán háború következtében már egymillióan hagyták el Ukrajnát, eddig Magyarországra több mint százezer menekült érkezett. Ők menedékes státuszt kérhetnek, ami alapján szállást és ellátást kapnak, a gyerekeik iskolába járhatnak, hozzáférnek az orvosi ellátáshoz, és munkavállalási engedélyt lehet kérni, amíg fennáll ez a helyzet.

Bakonyi Anikó, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programjának főmunkatársa az Inforádiónak elmondta, mit is jelent pontosan a menedékes státusz. A kérvényező ideiglenes védelmet kap a magyar államtól, de a menekülti vagy oltalmazotti státusztól eltérően ehhez nem kapcsolódik hosszas eljárás, mely során egyénenként kell megvizsgálni, hogy valakit valóban üldözés ért-e. Ez azt jelenti, hogy valószínűsíteni kell azt, hogy az adott személy – jelen esetben – az ukrajnai háború elől menekül. Mindez egy rövid eljárást és regisztrációt, illetve egy ideiglenes védelmet jelent azok számára, akik a front elől menekülnek.

Az orosz-ukrán háború elõl menekülõ emberek a tiszabecsi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskoláná

Az orosz-ukrán háború elõl menekülő emberek a tiszabecsi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolánál 2022. február 28-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A menedékes státusz nem csak az ukrán állampolgárokra vonatkozik, hanem azokra a harmadik országbeliekre is, akik jogszerűen tartózkodtak Ukrajnában, de most elhagyni kényszerülnek az országot.

Az Ukrajnából elmenekülő magyar állampolgárok, a kárpátaljaiak viszont nem esnek a menedékes státusz védelme alá.

Ezért az egyelőre még a Magyar Helsinki Bizottság számára is kérdéses, rajtuk hogyan lehet segíteni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy munkacsoport alakult annak érdekében, hogy segíteni tudjanak a magyar állampolgársággal rendelkező menekülőknek, akik nálunk nem jogosultak menekültstátuszra. A munkacsoport célja, hogy jogi változtatásokat kezdeményezzen, valamint megszervezze a koordinációt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top