nlc.hu
Szabadidő

Kárpátaljai édesanya a Magyarországra menekülésről

Hatgyerekes édesanya: „Két napig alvás nélkül vártuk, hogy továbbindulhassunk Magyarországra”

Alig fért fel a vonatra az orosz-ukrán háború elől menekülő kárpátaljai magyar család.

Folyamatosan érkeznek a háború elől menekülők a budapesti Keleti és Nyugati pályaudvarra, ahol civil szervezetek és önkéntesek segítik őket. A menekültek többsége konkrét úti céllal érkezik Budapestre, rokonokhoz vagy barátokhoz mennek aludni, vagy indulnak tovább egy másik országba.

A Borsnak egy ukrán kisfiú elmesélte, hogy Ukrajnán belül már nem tudtak máshová menni, így számukra csak a menekülés maradt. Timofijt elkísérte a nagymamája, de édesapja Ukrajnában maradt.

Az apukám Odesszában maradt, ahol azért harcol, hogy megtarthassuk a házunkat és a hazánkat

– mondta a kisfiú, aki a családjával Münchenbe tart.

A háború miatt Ukrajnából menekülõ emberek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. február 28-án.

A háború miatt Ukrajnából menekülő emberek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. február 28-án. A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Egy hatgyerekes kárpátaljai édesanya arról számolt be, hogy alig fértek fel a vonatra, de szerencsére a kisgyerekeseket valamennyire előre engedték.

Elsőként Csapon vártunk sokat, hatalmas tolongás volt, nyomakodás, mindenki felakart jutni az induló vonatokra. Itt két napig alvás nélkül vártuk, hogy tovább indulhassunk Magyarországra. Az állomáson a gyerekek le tudtak ülni, mi álltunk, így próbáltunk meg pihenni kicsit éjszaka

– mesélte Krisztina, aki Győrben élő rokonaikhoz igyekszik.

Szülei és a nagyszülei azonban Ukrajnában maradtak, arra várnak, hogy utánuk jöhessenek, de azt senki sem tudja, erre mikor kerülhet sor. 

Az orosz-ukrán háború miatt már több mint egymillió ember hagyta el Ukrajnát. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top