nlc.hu
Szabadidő

Kitiltották az orosz és fehérorosz sportolókat a paralimpiáról

Kitiltották az orosz és fehérorosz sportolókat a pekingi paralimpiáról

Egy napja még úgy volt, hogy indulhatnak az orosz és fehérorosz sportolók a téli paralimpián, de a tiltakozások hatására mégsem állhatnak rajthoz a két ország versenyzői.

Mégsem indulhatnak az orosz és fehérorosz sportolók a pénteken kezdődő pekingi téli paralimpián. Egy rendkívüli ülésen a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság igazgatótanácsa úgy határozott, hogy megtagadja az orosz és fehérorosz sportolók nevezését a pekingi téli paralimpiára – olvasható a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) csütörtöki közleményében.

Az IPC egy napja még úgy foglalt állást annak kapcsán, hogy Oroszország – fehérorosz támogatással – háborút indított Ukrajna ellen, hogy a két ország sportolói versenyezhetnek, de csak függetlenként, a paralimpiai zászló alatt, az éremtáblába pedig nem számítanak bele az eredményeik.

Az észt és a lett kerekesszékes curling csapat gyakorló edzést tart a téli paralimpiai játékok hivatalos megnyitója elõtti napon Pekingben 2022. március 3-án.

Az észt és a lett kerekesszékes curling csapat gyakorló edzést tart a téli paralimpiai játékok hivatalos megnyitója előtti napon Pekingben 2022. március 3-án (Fotó: MTI/AP/Dita Alangkara)

A szervezet azért kényszerült szerdai döntése megváltoztatására, hogy „életképes” maradjon az esemény, miután más országok és sportolóik jelezték, nem versenyeznek, amennyiben az IPC nem vizsgálja felül a határozatát.

„A sportolók biztonsága kiemelten fontos számunkra, és a sportolói falvakban a helyzet tarthatatlanná vált” – indokolt az IPC.

A paralimpia jövő vasárnapig tart. A magyar színeket egy versenyző képviseli Pekingben: a monosíző Dumity Richárd jövő csütörtökön óriás-műlesiklásban, két nappal később pedig szlalomban indul.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top