nlc.hu
Szabadidő

Pár hónap, és tönkremennek Oroszország mozijai

Oroszország és Hollywood: az oroszoknál tömeges mozibezárások jöhetnek a hollywoodi bojkott miatt

Amíg Kína egyre kijjebb szorítja Hollywoodot a mozijai kínálatából, az oroszoknál egyáltalán nem ez volt a helyzet, és az orosz mozik nyolcvan százalékban hollywoodi produkciókat vetítettek, amíg még tudtak mit vetíteni. Tudta ezt Putyin is, aki imádott hollywoodi hírességek társaságában villogni.

Nemcsak a McDonald’s, a Burger King, a Starbucks vagy épp az Apple és az Amazon fordított hátat az orosz-ukrán háború hatására Oroszországnak, hanem Hollywood is. Ennek az első nagy áldozata a Batman című film volt, aminek az oroszországi premierje elmaradt a történtek hatására. A filmstúdiók ugyanis sorra kezdték bejelenteni, hogy bojkottálják a háborúzó országot. A lépés persze fáj Hollywoodnak is, ugyanis Oroszország nagy ország, és az ottani sikerfilmek szép pénzt tudtak termelni (a legutóbbi Pókember például 55 millió dollárnyi bevételt produkált csak az oroszoknál), de biztosan sokkal jobban fáj az orosz mozis piacnak, ami már rövid távon is meg fogja érezni a hollywoodi bojkottot, és egy éven belül akár az orosz mozihálózat nagy része csődbe mehet, ha nem tér hozzájuk vissza az amerikai filmipar.

A kínaiakkal ellentétben ugyanis az oroszok nem pörgették fel eléggé a saját filmjeik gyártását (ettől függetlenül azért voltak látványos hazai sikereik, csak nem elég), és bár a tévécsatornáik a propagandától hangosak, amikor az orosz ember moziba megy, többnyire nem orosz, hanem amerikai filmet néz. Egyszerűen nincs annyi orosz vagy más nemzetiségű, nézőket nagy számban vonzó film, ami kiválthatná az amerikai filmek távozását, arra pedig nem látni sok esélyt, hogy rövid távon az orosz filmipar annyira felszívja magát, hogy számos, nagy nézőszámra számot tartó filmet mutathassanak be, ami majd képes lesz eltartani az orosz mozikat.

Az orosz mozik napjai meg vannak számlálva

A Hollywood Reporter adatai szerint Oroszországban tavaly 601 millió dollár értékben értékesítettek mozijegyeket, amivel a hatodik legnagyobb mozis piac tudott lenni a világon. A bolygón eladott összes mozijegy 2,8 százalékát az oroszoknál vásárolták meg. Ennek a 601 millió dollárnak a 75-80 százalékát hollywoodi filmekre költötték a nézők, és ha még levonjuk belőle az orosz mozik és forgalmazók részesedését is, az amerikai filmipart összességében nagyjából 200 millió dolláros kár éri azáltal, hogy nem mutatják be a filmjeiket Oroszországban. Ez persze nem elhanyagolható összeg, de nem is olyan, ami igazán megrázná az amerikai stúdiókat (Kína lassú, de biztos elvesztése sokkal jobban fáj nekik). Ezzel szemben az orosz mozihálózatok napjai már meg vannak számlálva. A rubel gyengülése miatt eleve többet kell most fizetniük a külföldi filmekért, már ha egyáltalán tudnak venni valamit, miközben a jegyárakat sem növelhetik a végtelenségig, ha azt szeretnék, hogy az oroszok még elmenjenek néha mozizni.

Mads Mikkelsen Putyin Oroszország mozi

Mads Mikkelsen az Arctic című film moszkvai premierjén, 2019-ben (Fotó: Gennady Avramenko/Epsilon/Getty Images)

Az orosz mozik eleve kissé meggyengült állapotban vágtak neki 2022-nek, lévén a pandémia az ottani látogatottságot is megviselte, erre Putyin inváziója miatt rögtön kaptak egy újabb pofont. A lapnak nyilatkozó szakember szerint amennyiben a bojkott nem tart tovább egy-két hónapnál, akkor az orosz mozik megússzák annyival, hogy 2-3 százalékuknak be kell zárnia. Ha a bojkott legalább fél évig tart, az már elviheti az orosz mozik nagyjából felét. Ha pedig egy évig, netán annál is tovább tart, akkor alig marad majd mozi Oroszországban.

Putyin és Hollywood

Oroszország tehát egészen 2022 márciusáig imádta bírálni a nyugatot és Amerikát, viszont imádta fogyasztani annak termékeit és kultúráját. Tudta ezt jól Vlagyimir Putyin is, aki hosszú éveken át a hatalomban még nem gigászi asztaloknál trónoló, megközelíthetetlen diktátorként pöffeszkedett, hanem szeretett vegyülni az emberekkel, és ki nem hagyta volna a lehetőséget, hogy hollywoodi hírességekkel fotózkodhasson. Többnyire valamilyen jótékonysági ügy ürügyén szerveződött meg a találkozó: Naomi Campbellel és Leonardo DiCaprióval is a szibériai tigrisek megmentéséről egyeztettek.  Putyin ácsingózott arra, hogy nemzetközileg ismert filmsztárok, rocksztárok és modellek társaságában mosolyoghasson (bratyizott Jack Nicholsonnal, Paul McCartney-val és még Pamela Andersonnal is), megmutatva az emberibb oldalát, a sztároknak pedig az egykori KGB-s sokáig nem volt büdös ahhoz, hogy inkább elkerüljék a vele való találkozókat.

A helyzet aztán 2014-ben, a Krím annektálásával változott meg. Az erőszakos akciót nem nézte jó szemmel a nemzetközi közvélemény, és onnantól kezdve a sztárok nagy része – már aki korábban hajlandó volt mutatkozni vele – is elfordult tőle. Azonban maradtak páran, akik továbbra is kiálltak Putyin mellett, és fennen hirdették mindenütt, hogy az orosz diktátort valójában félreérti a világ, és ő csak jót akar.

Vlagyimir Putyin Leonardo DiCaprio Hollywood mozi
Megnézem
Összes kép (4)

Steven Seagal, a békegalamb

Mind közül a legfontosabb szövetségese az egykori akciósztár, Steven Seagal, aki még 2014-es interjúnkban, amikor a Putyinnal való barátságát firtattuk, azt felelte, hogy:

Egyszerűen szeretem az Egyesült Államokat, ahogy szeretem Oroszországot is, a vágyam pedig az, hogy ez a két ország végre békében éljen egymással. Ha valaki konfliktust szít e két ország között, azzal mindenki csak veszít.

A béke nemzetközi nagykövetének eszébe sem jutott elítélni Putyin háborúját.

Sokunknak vannak barátai Ukrajnában és Oroszországban. Mindkettőre egy családként tekintek, és úgy gondolom, hogy van egy külső entitás, amely hatalmas összegeket költ propagandára, hogy e két országot egymás ellentétére provokálja. Imádkozom azért, hogy mindkét ország pozitív, békés megoldásra jusson, amelyben békében élhetünk és boldogulhatunk együtt

– mondta az aikido-bajnok, akit még 2017-ben tiltottak ki Ukrajna területéről. Nem csoda, hiszen Putyint a világ egyik legjobb, ha nem egyenesen a legjobb vezetőjének tartja.

Vlagyimir Putyin Steven Seagal Hollywood mozi

Vlagyimir Putyin és Steven Seagal 2014-ben egy moszkvai sportcentrum avatóján (Fotó: ALEXEI NIKOLSKY / AFP)

Oliver Stone, aki a lánya keresztapjának kérte fel Putyint

Bár Oliver Stone nem klasszikus értelemben vett sztár, mégis egy világszerte ismert, számos díjjal elhalmozott amerikai filmrendező, aki már csak azért is kedves lehet Putyinnak, mert filmjeivel rendszerint az amerikai politikai rendszert és társadalmat ostorozza, legyen az A szakasz, a Született július 4-én vagy a Született gyilkosok. Stone és Putyin barátsága akkor vált igazán nyilvánvalóvá, amikor egy négyórás dokumentumfilmmel állt elő Putyinról, amiben személyesen interjúvolta meg a diktátort, sokszor behódolva neki a kérdéseivel. A filmmel kapcsolatban adott interjúiban egyáltalán nem titkolta a Putyin iránt érzett szimpátiáját:

Az orosz emberek soha nem éltek jobban. De persze Amerikában szerencsétlennek látják őket, és azt mondják, diktálnak nekik mindent, majd stalagokban, gulágokban, mindet feldarabolja ez a szörnyeteg. Egyszerűen őrület.

Vlagyimir Putyin és Oliver Stone

Vlagyimir Putyin és Oliver Stone a dokumentumfilmhez készült interjún (Fotó: Alexei Druzhinin / Sputnik / Sputnik via AFP)

Stone 2016-ban előjött egy Ukraine on Fire című dokumentumfilmmel is, ami a 2014-es ukrajnai eseményeket erősen a Kreml szempontjából mutatta be. Ezen annak fényében nincs is miért csodálkozni, hogy Stone 2019-ben felkérte az orosz diktátort, hogy legyen a lánya keresztapja. Az Ukrajnával kapcsolatos konfliktust a rendező szerint az Egyesült Államok provokálta ki, és múlt hónapban képtelenségnek nevezte az ötletet, hogy Oroszország valóban megtámadja majd Ukrajnát. A támadás megtörténte után végül módosított az álláspontján, és finoman kritizálni merte Putyint.

Bár az Egyesült Államoknak sok agresszív háború szárad a lelkiismeretén, ez nem igazolja Putyin úr agresszióját Ukrajnában. A tucatnyi rosszból nem tesz egyet jóvá. Oroszország tévedett, amikor támadott.

Az üzenete második felében azért némi megértést mutatott Putyin felé, vagyis továbbra is azt gondolja, hogy a szándékai nemesek voltak, csak a módszereiben tévedett.

Gérard Depardieu, aki nem ismerte el Ukrajna szuverenitását

Az orosz állampolgár Gérard Depardieu március elejéig várt, hogy egy kicsit elforduljon Putyintól:

Oroszország és Ukrajna régi testvérországok. Én ellenzem a testvérháborút. Azt mondom, tegyétek le a fegyvereket és tárgyaljatok.

2013-ban a francia színészlegenda nagy visszhangot váltott ki azzal, hogy a francia adórendszert kritizálva felvette az orosz állampolgárságot. Putyin vacsorát adott neki, így ünnepi keretek közt adta át neki az állampolgárságot, és úgy fest, sikerült meghódítania ezzel Gérard borgőzös szívét, ugyanis a színész alaposan körbedicsérte a diktátort, szerinte ugyanis az orosz népnek pont egy ilyen emberre van szüksége. Egyszer még a francia televízióban is megvédte barátját a kritikáktól azzal, hogy „Hagyjátok békén Vladimirt!”

2015-ben Ukrajna kitiltotta a területéről a színészt, miután az nem volt hajlandó elismerni az ország szuverenitását. A színészt mostanában az ág is húzza, ugyanis a nemi erőszak ügyében újrakezdődött a nyomozás.

Gérard Depardieu és Vlagyimir Putyin

Gérard Depardieu és Vlagyimir Putyin (Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA-NOVOSTI / AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top