nlc.hu
Szabadidő

Olena Zelenszka portré

Építésznek tanult, de író és kreatív szakember lett – ő az ukrán first lady, Olena Zelenszka

Volodimir Zelenszkij elnök felesége a hírek szerint jelenleg is Ukrajnában tartózkodik a gyerekeivel együtt, és férjéhez hasonlóan továbbra is hisz országa győzelmében.

„Az ellenség engem jelölt meg első számú célpontként, másodikként pedig a családomat” – mondta Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke (akiről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben) az orosz invázió második napján tartott beszédében, illetve azt is hozzátette, hogy Oroszország, pontosabban: Vlagyimir Putyin „úgy akarja elpusztítani Ukrajnát, hogy annak vezetőjét iktatja ki elsőként”. Abban biztosak lehetünk, hogy Zelenszkij nem túlzott, és az orosz különleges egységek folyamatosan nagy erőkkel keresik őt és közvetlen hozzátartozóit.

Utóbbiak hollétéről érthető módon nem sokat tudni: a hivatalos kommunikáció szerint az elnök felesége, Olena Zelenszka, és két gyermeke, a 18 éves Szasa és a 9 éves Kiril (előbbi lány, utóbbi pedig fiú, ha esetleg nem lenne egyértelmű) apjukhoz hasonlóan ugyancsak valahol Ukrajna területén tartózkodnak, habár az is könnyen elképzelhető, hogy már idejekorán kimenekítették őket az országból. Az mindenesetre biztos, hogy az ukrán first lady – és/vagy a kommunikációs csapata – a háború alatt is rendszeresen megnyilvánul a közösségi médiában: vagy azért, hogy honfitársaiba próbáljon erőt és bátorságot önteni, hogy vagy azért, hogy világ népeinek és vezetőinek üzenjen, retorikáját tekintve pedig nem tűnik kevésbé elszántnak, mint a férje.

Egyik tegnapi Instagram-posztjában az ukrán nők kitartását és bátorságát méltatta: „A háború előtt egyszer már írtam arról, hogy Ukrajnában kétmillióval több nő él, mint férfi. Ez eddig csak statisztika, de mára egészen új értelmet nyert: ez ugyanis azt is jelenti, hogy az ellenállásunknak részben női arca van. Minden hódolatom és csodálatom a tiétek, fantasztikus honfitársaim! A tiétek, akik harcoltok, gyógyítotok, életet mentetek, tápláltok. A tiétek, aki tovább végzitek a mindennapi munkátokat  a gyógyszertárakban, az üzletekben, a tömegközlekedésben és a közműveknél, hogy az élet fennmaradjon és végül győzedelmeskedjen. A tiétek, akik nem estek pánikba, hanem vigyáztok a kicsikre az óvóhelyek mélyén, és játékokkal és mesékkel terelitek el a figyelmüket a háborúról. És a tiétek, akik a bomba- és lőszerraktárakban szülitek meg a gyerekeiteket.

Ma van a tavasz első napja. Emlékezzetek, hogy a háború előtt hogyan ünnepeltük egymást ezen a napon. A nap fénye már átszűrődik a bombák füstjén. Lesz tavasz, lesz győzelem, lesz Ukrajna!

Olena Zelenszka Volodimir Zelenszkij orosz-ukrán háború Ukrajna first lady

Fotó: Olena Zelenszka Instagram oldala

Olena Zelenszka 44 éves, azaz épp annyi, mint a férje, és ő is Krivij Rihben, ebben a kulturálisan is pezsgő közép-ukrajnai nagy iparvárosban született. Későbbi férjével az egyetemen ismerkedett meg, ahol építészetet tanult, azonban – a jogi végzettségű ukrán elnökhöz hasonlóan – ő sem igazán dolgozott a szakmájában, hanem inkább íróként és kreatív szakemberként csatlakozott Zelenszkijék vállalkozásához, az eleinte humortársulatként, majd produkciós cégként is működő Kvartal 95-höz, ami hamar rendkívül népszerűvé vált az egész posztszovjet térségben. Zelenszka és Zelenszkij 2003-ban házasodtak össze, egy évvel később pedig meg is született az első gyerekük. Az ukrán first lady, akárcsak Ukrajna többi polgára, állítólag a tévéből értesült arról, hogy férje el fog indulni a választáson. Mikor kérdőre vonta, hogy miért nem szólt neki erről korábban, a férfi csak annyit felelt, hogy kiment a fejéből.

Zelenszka eleve nem volt elragadtatva az ötlettől, és miután férjét az ország vezetőjévé választották, nehezen szokott bele új szerepébe. „Nem voltam túl boldog, amikor rájöttem, hogy mik a tervei. Tudtam, hogy minden meg fog változni, és hogy rengeteg nehézséggel kell majd szembenéznünk – nyilatkozta pár éve, nem sokkal férje beiktatása után a Vogue ukrán kiadásának. „Eredendően nem vagyok közszereplő-alkat, de az új helyzet új szabályokat is jelentett, én pedig igyekszem megfelelni ezeknek. (…) „Nem mondhatnám, hogy a sajtóval való kommunikáció különösebben megterhelő lenne számomra, de azért szeretek inkább a színfalak mögött maradni. A férjem élvezi a szereplést, én viszont jobban érzem magam árnyékban. Nem vagyok a társaság középpontja, nem szoktam vicceket mesélni. Nem illik hozzám. Ugyanakkor a nyilvánosságnak van pozitív oldala is: jó lehetőség arra, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a fontos társadalmi kérdésekre.”

First ladyként olyan ügyeket karolt fel, mint a parasport, a gyermekétkeztetés vagy a családon belüli erőszak elleni küzdelem, de emellett a korábbi hivatásának sem fordított teljesen hátat; legalábbis a már említett Vogue-interjú idején saját bevallása szerint még mindig aktívan foglalkozott forgatókönyvírással.

Kicsivel több mint egy hete, február 22-én még egy vidám hangulatú főzős videót posztolt az Instagramra. Két nappal később, az orosz invázió napján pedig az ukrán zászló képét rakta ki ezzel a szöveggel:

„Nem esek pánikba, és nem fogok sírni: nyugodt leszek, és magabiztos. A gyerekeim és a férjem mellett maradok. És mellettetek! Szeretlek titeket, és imádom Ukrajnát.”

Kapcsolódó cikkeink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top