nlc.hu
Szabadidő

Krokodilkönny-szindróma: sírva fakad, ha enni kezd

Ritka betegség miatt mindig sírva fakad, ha enni kezd

A krokodilkönny-szindróma nevű betegség azzal jár, hogy a páciens mindig könnyezik, amikor eszik.
Egy szakállas síró férfi

Egy kínai férfinél krokodilkönny-szindrómát diagnosztizáltak, ami azt jelenti, hogy a páciens minden egyes alkalommal könnyeket hullat, amikor eszik. A betegség onnan kapta a nevét, hogy a krokodilok olykor könnyeznek zsákmányuk elfogyasztása közben.

A Zhang néven említett idősebb férfi először nem tulajdonított nagy jelentőséget annak, hogy étkezés közben kicsit könnyezett. De a dolog egyre rosszabbá vált, főleg, amikor valamit jobban meg kellett rágnia, és a különös tünet már a szociális életére is hatással volt. Nem volt hajlandó mások előtt enni, emiatt bezárkózott. Szerencsére aztán felkeresett egy orvost.

Zhang urat megvizsgálták egy vuhani kórházban, és megállapították, hogy krokodilkönny-szindrómája van. Az is kiderült, hogy a betegség összefüggésben van a férfi korábbi arcidegbénulásával. A felépülése során az arcideg rostjai rossz irányt vettek, és az olyan ingerek, mint az étel szaga vagy íze, a nyáltermelés helyett a könnymirigyet indítják be.

A kínai férfi esetében műtétre volt szükség, állapota nagymértékben javult, de azt nem tudni, hogy mennyire tartós az eredmény.

(Oddity Central)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pixabay/LeandroDeCarvalho)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top