nlc.hu
Szabadidő

Hamis videóra kényszerítették a Pussy Riot tagját

A Pussy Riot egyik tagját arra kényszerítették, hogy videóban álljon ki a fehérorosz diktátor mellett

Rita Flores azt állítja, hogy erőszakkal és börtönnel fenyegették, hogy elkészítse a Lukasenkát támogató videót.
Rita Flores, a Pussy Riot tagja

Fehéroroszországban őrizetbe vették a Pussy Riot egyik tagját, Rita Florest, és arra kényszerítették, hogy egy videóban támogassa a belorusz diktátort, Aljakszandr Lukasenkát. Erről maga Flores számolt be a Pussy Riot által alapított Mediazona független hírportálnak.

Elmondása szerint március 26-án érkezett Fehéroroszországba, majd március 30-án civil ruhás biztonsági erők elfogták a szállodájában. Elhurcolták, elvették a telefonját és fizikai bántalmazással, valamint 15 év börtönnel fenyegették.

Arra kényszerítették, hogy egy zöld háttér előtt felvegyen egy videót. Két lehetősége volt:

Az első lehetőség: azt kellett mondanom, hogy minden, ami Ukrajnában történik, annak így kellett lennie, meg kell ölnünk ezeket a fasisztákat és nácikat, és a háború az egyetlen módja a probléma megoldásának. Én visítottam, és azt mondtam, hogy ezt soha az életben nem fogom mondani. A második lehetőség az volt, hogy azt mondjam, Lukasenka szuper, és az összes fehéroroszországi tüntetés propaganda és blöff, és mindent megvett az ellenzék.

– állította Flores, aki végül a második lehetőséget választotta.

Ezután azt mondták neki, hogy el kell hagynia az országot, és 10 évig nem teheti be a lábát Fehéroroszországba, bár erről semmilyen hivatalos iratot nem mutattak neki. Aztán lefényképezték egy Z betűs plakáttal a háttérben, a fotó pedig később meg is jelent egy Telegram-csatornán.

Flores megmutatta a portálnak a telefonját, amelyen látszott, hogy miután letartóztatták, négy új Telegram-munkamenet indult ismeretlen eszközökről, Minszkből.

(Kiemelt kép: Instagram/ritaflores69)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top