nlc.hu
Szabadidő

Simonetta Vespucci élete

Csak 22 évet élt, de a híres festmények örökre őrzik Simonetta Vespucci szépségét

Korának egyik leghíresebb szépsége volt, aki művészek sorát ihlette meg.

La bella Simonetta, vagyis a szép Simonetta – így emlegették 15. századi Itália egyik leghíresebb szépségét, Simonetta Vespuccit, akinek ha a neve nem is feltétlenül, az arca minden bizonnyal ismerős lesz neked is.

Sandro Botticelli: Egy fiatal nő portréja

Sandro Botticelli: Egy fiatal nő portréja

Simonetta 1453-ban, Genovában vagy annak környékén született. Édesapja Gaspare Cattaneo della Volta nemesember volt. 16 éves korában feleségül ment Marco Vespuccihoz, a híres felfedező, Amerigo Vespucci unokatestvéréhez. Az esküvőt Firenzében tartották és a házaspár ott is telepedett le. Simonetta gyorsan népszerűvé vált a firenzei udvarban, és felkeltette a Medici-testvérek, Lorenzo és Giuliano érdeklődését is, de felfigyeltek rá a helyi művészvilág tajai is. 1475-ben lovagi tornt tartottak a Piazza Santa Croce-n melyen, Giuliano Medici egy olyan, Sandro Boticelli által festett transzparenssel indult, amin Simonetta a sisakos Pallas Athénét ábrázoló képe díszített. Giuliano megnyerte a tornát,  Simonettát megválasztották az esemény szépségkirálynőjének. 

Sandro Botticelli: A tavasz (részlet)

Sandro Botticelli: A tavasz (részlet)

Alig egy évvel később azonban a gyönyörű, 22 éves fiatalasszony súlyos beteg lett és az április 26-ról 27-re virradó éjjel meghalt. Egyes források úgy tartják, tuberkolózisban szenvedett, de elképzelhető az is, hogy daganatos betegség okozta a halálát. Holttesttét nyitott koporsóban vitték keresztül a városon, hogy mindenki megcsodálhassa, az ezt követő időszakban pedig Firenzében pedig posztumusz kultusza alakult ki.  

Már életében  és halála után is megihlette a költőket, zeneszerzőket, legfőképpen pedig a festőművészeket. Sandro Boticelli több festményén is szerepel: valószínűleg ő látható A fiatal nő portréja című alkotáson, de róla mintázhatta a három grácia egyikét A tavasz című művén, illetve a Vénusz születése főalakját is, melyet Simonetta halála után közel 10 évvel fejezett be.

Sandro Boticelli: Vénusz születése

Sandro Boticelli: Vénusz születése

Több művészettörténész is úgy véli, hogy Boticelli szerelmes volt Simonettába. Ezért is rendelkezett úgy, hogy halála után az Ognissanti templomban, vagyis a Vespucci család plébániatemplomában helyezzék örök nyugalomra, ugyanott, ahol Simonetta is örök álmát alussza. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top