nlc.hu
Szabadidő

11 millió adag koronavírus-vakcina állhat a raktárakban

11 millió adag koronavírus-vakcina állhat a raktárakban

Nagyon visszaesett az oltakozási kedv, rengeteg koronavírus elleni védőoltás áll a raktárakban.

Mostanáig több mint 32 millió adag koronavírus elleni vakcina érkezett Magyarországra. Ebből 15 milliót használtak fel, csaknem 5 milliót elajándékozott a kormány, 1 milliót pedig eladott. Így körülbelül még 11 millió adag védőoltás lehet még raktáron – számolta ki az RTL Híradó.

Az elmúlt 30 napban sokkal kevesebben kérték az oltást, mint korábban: január végétől február végéig majdnem 200 ezer adag fogyott, március végéig újabb 321 ezer, áprilisban eddig viszont mindössze 74 ezer.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Fõosztályának munkatársai ellenõrzik a koronavírus elleni vakcinák újabb szállítmányait a hivatal debreceni raktárában 2021. május 31-én.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai ellenőrzik a koronavírus elleni vakcinák újabb szállítmányait a hivatal debreceni raktárában 2021. május 31-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos szerint ezekre az oltóanyagokra szükség lenne, ha mindenki kérné az oltást. „Hogyha most mindenki felvenné az oltást, aki négy hónapnál régebben kapott utoljára, akkor a hatodik hullám, ha egyáltalán lesz, valószínűleg súlyos károkozás nélkül vonulna el rajtunk” – fogalmazott.

Falus szerint ha a magyarok nem használják fel a vakcinákat, akkor a megmaradt készleteket fejlődő országokba, Afrikába kellene eljuttatni, ahol több országban a 10 százalékot sem éri el az átoltottság.

A kormány azt nem árulta el, mennyi védőoltásnak jár le a szavatossága a következő hónapokban. Csupán annyit közöltek, hogy Magyarország számos rászoruló országot segít vakcinával, ilyen esetben a lejárathoz közelebb álló készletekből adományoznak.

Korábban arról írtunk, hogy lejárt a szavatossága 200 ezer Szputnyik vakcinának, ezért meg kellett semmisíteni a 600 millió forint értékű oltóanyagot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top