nlc.hu
Szabadidő

Májgyulladás gyerekeknél: Japánban is megjelent

Ázsiában is megjelent a rejtélyes májgyulladást okozó gyerekbetegség

Japánban is kórházba került egy gyerek a januárban megjelent titokzatos májgyulladás miatt.
Plüssmackó egy kórházi ágyon

Ázsiában is megjelent a rejtélyes májbetegség, amely eddig több mint 170 gyereket érintett, főként Nagy-Britanniában. A japán egészségügyi miniszter közlése szerint egy gyerek került kórházba súlyos májgyulladással – írja a CNBC.

Egyelőre kevés gyereknél fedezték fel a betegséget, de a 170 fertőzött közül egy gyerek meghalt, 17-en pedig májátültetésre szorultak.

A kór eddig leginkább az 5 éves vagy annál fiatalabb gyerekeket érintette, bár egy hónapostól 16 évesig vannak fertőzöttek. Gyakori tünetek közé tartozik a hasmenés és a hányinger, amelyet a bőr és a szemek sárgasága követ.

Az első megbetegedéseket január elején mutatták ki Nagy-Britanniában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint április 23-ig 11 országban legalább 169 megbetegedést észleltek. Ezek túlnyomó többsége az Egyesült Királyságban történt (114), ezt követi Spanyolország (13), Izrael (12), valamint az Egyesült Államok (9). Japán a 12. olyan ország, ahol esetet azonosítottak. A WHO szerint nagyon valószínű, hogy további esetekre derül majd fény.

A szakemberek egyelőre vizsgálják, hogy mi okozhatja a betegséget. Az esetek nagy részében egy adenovírus okozta a fertőzést, jelenleg ez tűnik a legvalószínűbb magyarázatnak. A gyerekek jellemzően a korai életszakaszukban kerülnek kapcsolatba – és szereznek immunitást – az adenovírusokkal és más gyakori betegségekkel szemben. A pandémiás korlátozások miatt azonban kevésbé találkoztak a kórokozókkal a gyerekek, ami egyeseknél súlyosabb immunválaszokhoz vezethetett.

Azt is kutatják, hogy egy korábbi koronavírus-fertőzés szerepet játszhat-e a betegségben. A szakértők szerint ugyanakkor nincs összefüggés a májgyulladás és Covid-vakcina között.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pixabay/Mylene2401)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top