nlc.hu
Szabadidő

Mesék éjszakája 2022

Megnőtt az igény a közösségi mesehallgatásra: idén újra lesz Mesék Éjszakája

Legyen egy délután, egy este a meséké! Szóljon a mese a gyermekeknek és a felnőtteknek!

A Metamorphoses Meseterápiás Egyesület immár a negyedik alkalommal rendezeti meg a Mesék Éjszakáját, ahol az egyesület meseterapeutái Budapesten és az ország több pontján élőszóban mesélnek a magyar és a világ népmese kincséből gyermekeknek és felnőtteknek.

Az ingyenes program 2022.06.18-án, 16.00-kor kezdődik a B32 Galéria és Kultúrtérben gyermeknek szól majd a mese 17.00 óráig. A felnőtteknek a meseprogram 17.30-19.00 óráig fog tartani (az eseményről felvétel készül).

Újra lesz szabadtéri mesélés is: 20.00 órától a Gellérthegyen folytatódik a mesefolyam felnőtteknek, a csillagos ég alatt, a Sziklakápolna alatti „Mesék Tisztásán”, a Gellért szállóval szemben. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy hozzanak magukkal plédet, polifómot, hogy kényelmesen ülhessenek a földön.

Korábban írtunk arról, hogy megnövekedett az igény a közösségi mesehallgatásokra. Ilyen alkalom a Mesék Éjszakája is, amelyet rendszerint június utolsó hétvégéjén rendeznek meg a Gellért-hegyen, illetve a Bartók Béla út néhány kávézójában, ezúttal a B32 színháztermében. Az ötlet Vaskor Gréta család-és párterapeuta, meseterapeuta fejéből pattant ki 2018-ban.

„A múzeumok éjszakája adta az ötletet, hogy a meséknek is legyen egy éjszakája. Ez a napszak egyébként is a legjobb a meséléshez, mesehallgatáshoz. A zárt helyszíneken túl szerettünk volna a természetben is mesélni, így két szervezőtársammal, Soós Dórival és Sárközi Tündével hosszas kutatás után végül a Gellért-hegyen találtunk egy kis tisztást, közel a Ménesi úthoz. Ahogy ment le a nap, szállt fel a város zaja, miközben a mesemondók adták át egymásnak a mesélés fonalát – csodaszép volt – emlékezik vissza Gréta. – Már az első alkalomra is nagyon sokan jöttek, és külön öröm volt a számomra, hogy a mi mesemondóink, a Metamorphoses meseterapeutáink olyan réteghez tudnak szólni, amihez talán a hagyományos mesemondók nem. Kevés hangsúlyozással, nem tájnyelven, szinte meditatív módon mondjuk a meséket, ezért könnyebben tud azonosulni velük egy városi, értelmiségi réteg. Sokféle mesemondó mesélt, volt, aki vidékről jött, volt olyan, aki először mesélt közönség előtt, és olyan is, aki saját népmesefordítását mesélte el.”

„A Metamorphoses Meseterápiás Egyesületnél egyik célunk, hogy közösségeknek meséljünk, legyenek ezek óvodák, iskolák, gyermekotthonok, összeszokott társaságok, hiszen miközben halljuk a mesét, mindannyian egy történetben, egy közös térben vagyunk, miközben ezzel párhuzamosan mindenkinek van egy saját megélése is a hallottakról. 

Varázslatos, hogy a most mesélt történetet nagyon régen már elmondta valaki, ezért a közösséget nemcsak azokkal éled meg, akik ott hallgatják veled a történetet, hanem azokkal is, akik több száz éve mesélték a mesét.

Ha mondok egy indián vagy egy tibeti történetet, idehozom annak a világnak a légkörét is, a mese mondandója pedig legalább annyira meg tud szólítani minket, ma élő embereket is. Ilyenkor kicsit megáll az idő, egy közösséget alkotunk velük is. A meséről ráadásul minden fölösleges sallang lehullik, ami nem fontos a közösségnek, egyfajta csiszolat, mert nem egy ember írja, mégis benne van a mesemondó saját egyénisége. A mesében ott van egy kollektív tudattartalom is, archetipikus képeket, megoldásokat, utakat tartalmaz” – mondta el a meseterapeuta tavaly az nlc-nek.

Kisfiú lámpással nyári éjszaka

Gyerekeknek és felnőtteknek is lesz mesélés az idei Mesék Éjszakáján (Illusztráció: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top