nlc.hu
Szabadidő

Hatvan évet várt az érettségi oklevelére

Egy könyvtári tartozás miatt 60 évig várt az érettségi oklevelére

Ted Sams arca ragyogott, amikor a pasadenai Rose Bowl stadion színpadán végre átvehette a dokumentumot.

Hat évtizeddel a vizsga után kapta meg érettségi oklevelét egy 78 éves kaliforniai férfi. Ted Sams végre felvehette az érettségizők jellegzetes kalapját és köpenyét, és a 2022-ben végzett osztállyal együtt átvehette érettségi oklevelét a dél-kaliforniai San Gabriel középiskolában – számolt be az MTI.

Ted Sams 60 évvel a vizsgája után átveszi diplomáját.

Fotó: ABC 7

Mint írták, a férfi kavalkádja azzal kezdődött, hogy 1962-ben, végzős középiskolásként Sams év végén bajba keveredett, ezért öt napra felfüggesztették. Ez volt az oka annak, hogy nem lehetett ott egy fontos záróvizsgán, amelyet aztán nyáron kellett pótolnia. Noha a pótlás sikerült, újabb akadály gördült elé.

Amikor visszamentem az osztályzatommal, nem adták oda az oklevelemet, mert tartoztam egy könyv árával, 4,8 dollárral (1762 forint). Akkor egyszerűen hazamentem, és azt mondtam, felejtsük el

– mesélte a helyi tévé műsorában. Teltek-múltak az évek, évtizedek, de Sams eredeti oklevele csodával határos módon nem tűnt el. A dokumentum a középiskolában, egy régi iratszekrényben elzárva várta, hogy egy nap átadják és ez a nap a közelmúltban eljött. Az intézmény ugyanis felvette a kapcsolatot a férfival, hogy végre pontot tegyen a régóta húzódó ügy végére. Az idős férfi arca ragyogott, amikor végigsétált a pasadenai Rose Bowl stadion színpadán és végre átvette az oklevelet.

 Az évek során sokszor panaszkodtam a gyerekeimnek, hogy 4,8 dollár miatt nem kaphattam meg az oklevelemet

– mondta és hozzátette, hogy azt tervezi, otthon kiteszi a falra.

Hogy mit érezhetett Sams, valószínűleg kevesen értik olyan jól, mint a texasi Donald Huisenga. A texasi férfit 1943-ban, hat héttel a érettségije megszerzése előtt besorozták az Egyesült Államok hadseregébe, hogy harcoljon a második világháborúban. 79 évvel később a 98 éves texasi San Angelóban élő veterán végül hozzájuthatott az érettségi bizonyítványához, miután egy helybeli szociális munkás felkutatta Donald egykori iskolájának jogutódját, ahol elismerték az idős férfit érettségizettnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top