nlc.hu
Szabadidő

A rozsdafoltos macska

Ismered a világ legkisebb vadmacskáját? Felnőttként is kiscicának látszik

Az ártatlan, kölyökmacskás küllem csupán látszat. Vérbeli vadmacskáról van ugyanis szó.

A macskafélék kolibrije – így is emlegetik a rozsdafoltos macskát, mely a világ legkisebb vadmacska fajtája. Egyedeik nagyjából feleakkorák, mint az átlagos házimacskák: kifejlett állapotban legfeljebb 35–48 centiméteresek, a súlyuk pedig  jellemzően 0,9 -1,6 kilogramm. A vadonban Srí Lankán, Nepálban, illetve India egyes területein élnek. Legjobban a nedves erdőségekben érzik magukat, de száraz és bambuszerdőkben, fás-füves területeken, cserjésekben, sőt sziklás domblejtőkön is előfordultnak, sőt, olykor elhagyott épületekbe is beköltöznek.

Rozsdafoltos macska

Rozsdafoltos macska (Fotó: Getty Images)

Bár a méretük aprócska, igencsak heves természetűek és ügyes vadászok. A szemeik csaknem hatszor érzékenyebbek a mozgásra, mint az emberé, de a hallásuk is rendkívül kifinomult. Kiválóan másznak fára, de a hegyoldalak sem jelentenek számukra akadályt, ha a zsákmány elejtéséről van szó. Legfőképpen kisebb rágcsálókat és madarakat fogyasztanak, de alkalmanként akár náluk nagyobb testű állatokat is megtámadnak.

Rozsdafoltos macska

(Fotó: Getty Images)

A rozsdafoltos macskák szaporodási szokásai a házimacskákéhoz hasonlók. A vemhesség 67-71 napig tart, az alomban pedig jellemzően 1-3 kölyök születik, amelyek súlya körülbelül 46 gramm. Élettartamuk fogságban 10-12 év is lehet, arról azonban, hogy a vadonban meddig élnek, nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű, megbízható adat.

Rozsdafoltos macska

(Fotó: Getty Images)

Nem lehetetlen őket emberhez szoktatni, mi több, be is számoltak néhány ragaszkodó természetű, háziasított példányról, ám fogságban elsősorban állatkertek tartják őket.

Bár elpusztításuk illegális, bundájukért és húsukért is vadásszák őket, emellett természetes élőhelyeik is visszaszorulóban vannak, mindennek következményeképp vadon nagyjából már csak 10 000 egyedük él. Ennek megfelelően a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján a fajta jelenleg a Sebezhető kategóriában szerepel. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top