nlc.hu
Szabadidő

Merkely: Valószínűleg ez a sport nem neki való

Merkely Béla az elájult szinkronúszóról: “Valószínűleg ez a sport nem neki való”

A szinkronúszás az egyik legmegerőltetőbb sportág - véli Merkely Béla, aki azt is elmagyarázta, szerinte miért.

Mint korábban megírtuk, a vizes-vb szerdai napja drámai pillanatokat is tartogatott: Anita Alvarez amerikai szinkronúszó eszméletét vesztette a gyakorlata közben, és edzője mentette ki a vízből.

anita alvarez elájult (2)

Fotó: Getty Images

Merkely Béla, a vb egészségügyi szolgálatának vezetője ma kétszer is nyilatkozott az ügyben, először a szabályokat elmondva, miszerint a FINA által delegált bírói kar tagjainak jelzésére ugorhatnak csak be a medencébe vízimentők, megelőzendő, hogy bármi félreértés kapcsán esetleg félbeszakítsanak egy versenyprogramot.

Az RTL KLubnak este részletesen is beszélt a történtekről. Úgy véli, a szinkronúszás fizikailag rendkívül megerőltető, mivel a sportolók hosszabb ideig vannak a víz alatt. Ezért amikor a szinkronúszó a víz felett van, akkor hiperventilál – gyorsan, viszonylag sok levegőt vesz –, és ilyenkor a szén-dioxid mennyisége megnő a szervezetben. Ekkor bekövetkezhet ájulás.

Mint kiderült, Anita Alvareznek már korábban is volt ehhez hasonló ájulása, akkor is edzője mentette ki, és szerencsére negyed órával később már saját lábára állt. „Különböző típusú sportolók vannak, egyesek jól viselik, hogy az oxigén és a szén-dioxid mennyisége ilyen módon váltakozik. De vannak erre érzékenyebbek, ő közéjük tartozik. Valószínűleg neki nem ez a sport való.”– mondta Merkely Béla az RTL-nek.

A korábbi szinkronúszó világbajnok, Bill May is úgy nyilatkozott az RTL-nek, hogy a magyar vízimentők, rendezők nem követtek el mulasztást. Csak az edző tudhatja pontosan, hogyan néz ki a gyakorlat, és hol van baj.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top