nlc.hu
Szabadidő

Mentőcsomagot készít a főváros az Átriumnak

A főváros mentőcsomagot készít az Átrium, a Centrál és Pintér Béla és Társulata kisegítésére

Noha a főváros kész beszáll pénzzel, de abban bíznak, hogy magánadományok is beérkeznek.

A Fővárosi Önkormányzat 30 millió forintos gyorssegélyének első részlete, 15 millió forint megérkezett az Átrium színházhoz – közölte Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. A további támogatásokról az ügyben az érintettekkel keddre tervezett egyeztetés után döntenek – tette hozzá.

Átrium nézőtere

Az Átrium azért került nehéz helyzetbe, a bezárás szélére, mert idén még semmilyen állami támogatáshoz nem jutott hozzá.

A politikus arról is beszélt: keresik a megoldást arra, hogy ne csak az Átrium, hanem a Centrál Színház és Pintér Béla társulata is segítséghez jusson. A mentőcsomagnak „alapvetően kettő lába lesz, lesz fővárosi forrása, illetve egy felhívás a magánadományok gyűjtésére. Abban bízunk, hogy elsősorban a legeslegjobb módúak, akik a mi politikai oldalunkkal éreznek együtt”, segíteni fognak – magyarázta.

Bősz szerint az, hogy a kormányzat támogatásokat von el a fővárostól, egy játszma része. 

Pontosan ismeri Budapest vezetését az ország vezetése, és tudja, hogy ha ellehetetlenít bizonyos, akár független, akár fővárosi intézményeket, akkor a főváros akár erőn fölül is kész teljesíteni annak érdekében, hogy meg tudja őket menteni. Nemcsak a színházi élet különböző intézményeit, de ugyanígy a szociális intézményeket, az idősellátás intézményeit.

A politikus szerint az Átrium elkezdte rábírni a társadalmat arra, hogy egy kicsit vállaljanak felelősséget a számukra fontos intézményekért. A fővárosnál abban bíznak, hogy ha ők is melléteszik a maguk támogatását, meg tudják mutatni, hogy „együtt, közösen értékeket menthetünk”.

Múlt héten az nlc is beszámolt arról, hogy állami támogatás híján a csőd szélére került, ezért kénytelen bezárni a budapesti Átrium színház. A szomorú hír nyomán közösségi adománygyűjtéssel próbálja megmenteni a teátrumot a közönsége, és péntekig több mint 3,6 millió forint érkezett felajánlásként a társulathoz. Az adományok egy nap alatt megduplázódtak, vasárnapig pedig csaknem 17 millió forint gyűlt össze a színház megmentésére.

Hétfő este az Az Átrium már arról számolt be, június 27. és július 4. között összesen 25 778 248 forint érkezett hozzájuk felajánlásként magánszemélyektől és cégektől.

Azt írták,

a lényeg: tudjuk, hogy ezt nem nektek kellene kifizetnetek. Azért fizettek adót, hogy az állam azokat a közszolgáltatásokat biztosítsa a számotokra, amelyet igényeltek. Közhasznú, nonprofit cégként közfeladatot látunk el. Csakhogy az állam nem végzi el a feladatát, és ennek a közfeladatnak az ellátását nem díjazza megfelelően, mert nem felel meg az ízlésének. Ez a hiba a mátrixban, és ez vált rendszerré Magyarországon, mert ezekbe a döntésekbe sok millió ember belenyugodott. Most, a mai napon 1388-an vagytok, akik nem nyugodtak bele abba, hogy elveszik tőlük, ami nekik érzésük szerint jár, és hajlandóak voltak tenni és áldozatot hozni érte

A főváros 15 millió forintjáról azt közölték, hogy azt már jóval korábban, előadásjátszás támogatására kérelmezték.

Ez is segítség, de sajnos nem megoldás semmire, hiszen már régen elköltöttük ezt a pénzt (most végre ki is tudjuk fizetni), de a transzparencia elve alapján erről is beszámolunk. Ezzel együtt 40.778.248.- forint a beérkezett összeg. A tőletek beérkezett pénzből munkatársaink bérének kifizetését fedezzük, a fővárosi pénzből pedig a kifizetetlen számlák egy részét tudjuk teljesíteni

 

– olvasható a bejegyzésben.

Szintén kedden tett közzé a színház Facebook-oldalán egy könnyed hangvételű bejegyzést, melyben jelezték, hogy a támogatás láttán a színház takarítónője, „a fantasztikus és mindigmindenreképes Kati (nagyszerű és csodálatos asszony!)” a nézőknek „megbocsátotta az összemorzsált szőnyeget, a szék aljára ragasztott rágógumit, eldobott cukorkapapírt”.

A HVG-nek az Átrium produkciós menedzsere, Zsedényi Balázs korábban azt mondta, hogy az év végéig nagyságrendileg 200 millió forintra van szükségük a fennmaradáshoz, a működéshez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top