nlc.hu
Szabadidő

A legcukibb kutyafajták a tudomány szerint

Ezek a legcukibb kutyafajták a tudomány szerint

Ebben a témában is készült tudományos elemzés.

Egy kisállat-biztosításokkal foglalkozó brit cég felkérésére a kutatók tudományos elemzésnek vetették alá a különféle kutyafajtákat, hogy megtudják, melyik is mind közül a legcukibb. Az állatok fejformáját az alapján értékelték, hogy annak arányai milyen mértékben felelnek meg az aranymetszésnek.

A vonatkozó matematikai definíció szerint két rész (a és b, a>b) az aranymetszés szerint aránylik egymáshoz, ha az egész (a+b) úgy aránylik a nagyobbik részhez (a), ahogy a nagyobbik rész (a) a kisebbik részhez. Az egyenlet arra is használható, hogy jobban megértsük, mi tesz bizonyos dolgokat vizuálisan vonzóvá. Minél inkább megfelel ugyanis egy tárgy vagy épp egy arc az aranymetszés szabályainak, annál tökéletesebbnek és vonzóbbnak látjuk. 

Dalmata kutya

Szerinted is a dalmata a legcukibb? (Fotó: Getty Images)

A szakemberek számításai szerint a legaranyosabb kutyafajta a dalmata, ugyanis arcának arányai 67 százalékban felelnek meg az aranymetszés arányának. A lista második helyén az ír vízispániel végzett, míg a harmadik a drótszőrű foxterrier.

A teljes lista pedig így néz ki:

  1. Dalmata
  2. Ír vízispániel
  3. Drótszőrű foxterrier
  4. Labrador retriever
  5. Basset hound
  6. Szamojéd
  7. Jack Russell terrier
  8. Rottweiler
  9. Bernáthegyi
  10. Golden Retriever
  11. Újfundlandi
  12. Mopsz
  13. Schnauzer
  14. Leonbergi
  15. Cavapoo
  16. Springador
  17. Szibériai husky
  18. Berni pásztorkutya
  19. Óangol bulldog
  20. Angol véreb

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top