nlc.hu
Szabadidő

Kritika a Fucking Bornholm című lengyel filmről.

A férfiak mindent elrontanak, aztán elvárják, hogy a nők zokszó nélkül hozzák helyre

Rémálomba torkollik egy lengyel család nyári vakációja, amikor az egyik kisfiú a sátrazásból azzal megy be a szüleihez, hogy a baráti pár alig tízéves fia orális szexre kényszerítette. Az alaphelyzet tragikus, a belőle készült film mégis inkább tragikomikus, mivel az itt szereplő férfiak elég szánalmasak.

Fucking Bornholm. Ez a címe a lengyel Anna Kazejak nagyjátékfilmjének. A címben szereplő Bornholm pedig egy dán sziget a Balti-tengeren, ami közel van nemcsak Dániához, hanem Svédországhoz és Lengyelországhoz is, ezért három ország lakossága is előszeretettel látogatja. A sziget különösen népszerű kirándulóhellyé vált a pandémia idején, amikor nehezen lehetett messzebbre utazni: ha valakit nem zavar a hidegebb víz, a festői tengerpartokat itt is megtalálhatta. Ide érkezik kirándulni egy lakókocsival felszerelve a lengyel Malecki család (apa, anya és két kisfiú), de egy másik kocsival velük jönnek régi barátaik, Nowakék is, pontosabban csak a frissen elvált Dawid Nowak, az új, fiatal barátnője, Nina, valamint a kisfia. Az eredeti terv az volt, hogy a két család felelevenítse egy régi, jól sikerült közös vakációjukat, csakhogy a Nowakéknál történt válás rossz ízt hagyott Maja Malecka szájában, ugyanis ő kifejezetten jóban volt Dawid exfeleségével, most pedig nincs kedve asszisztálnia ahhoz, hogy a férfi új barátnőjével jópofizzon. Ez a kiindulópontja a Fucking Bornholm című csodás és sokszor nagyon vicces lengyel filmnek, ami egy feminista alkotás arról, hogy időnként milyen bénák és használhatatlanok tudunk lenni mi férfiak, és érzelmileg sokszor milyen éretlenek vagyunk.

Lavina újratöltve

A Fucking Bornholmot nézve elsőre a Lavina című 2014-es svéd film ugrott be. Abban az idilli síelős családi vakáció ott romlik el, amikor egy lavina csap le egy sípálya alatti étteremre. Szerencsére senkinek sem esik baja, viszont a férj a családja mentése helyett a meleg helyzetben csak a saját irháját mentette, ezt pedig nem nézi jó szemmel a felesége. A gyáva és önző viselkedésével pillanatok alatt tűnik el a védelmező családfő szerepe, és marad helyette egy gyáva, kicsinyes és önző férfi, aki nem tud mit kezdeni azzal, hogy megingott a tekintélye.

Azért írtam körül ennyire a Lavina című filmet, mivel a Fucking Bornholm sok szempontból hasonlít rá: ugyanúgy a férfias családfő tradicionális képét kezdi ki, mint a svéd darab, a baj itt is egy családi vakáció közben esik meg, és itt is elsősorban a női főszereplővel azonosulhatunk. Maga a konfliktus, a fő probléma ugyan teljesen más, de a lényeg hasonló: egy nő felismeri, hogy a hosszú ideje tartó házasságába már csak ő fektet komoly energiákat, a másik fél pedig a látszatnak él, és ez a felismerés rávezeti, hogy átgondoljon mindent, amit eddig a házasságáról és a családi életéről gondolt. Persze nemcsak hasonlóságok vannak, hanem különbségek is. Bár a Fucking Bornholmban is akadnak frenetikus jelenetek és poénok, a Lavina ennél azért valamivel viccesebb film volt: itt nagyobb hangsúlyt kap a drámai szál. Ráadásul nem szabad megfeledkezni arról a tényről sem, hogy a Lavinával szemben a Fucking Bornholmot egy nő rendezte, ezért is sokkal hangsúlyosabb a női oldal: a film nem titkoltan jobban szimpatizál a női szereplőkkel, mint a férfiakkal.

Baj a sátorban

A kiindulópont eleve feszült. A férje elvárja Majától, hogy vágjon jó képet ahhoz, hogy a családi barátjuk a felesége helyett immár az új barátnőjét hozta el a családi vakációra. A negyven körüli kétgyerekes anya (Agnieszka Grochowska nagy formátumú színésznő, imádja a kamera) nem igazán találja a közös hangot a huszonéves lánnyal, de istenigazából nem is törekszik rá, pedig a férje rá akarja tukmálni a feladatot, hogy gondoskodjon arról, hogy Nina jól érezze magát. De ez még csak a kezdet. Az igazi problémák akkor kezdődnek, amikor este Majáék kisebbik fia bejön a sátorból a lakókocsiba, és láthatóan felzaklatta valami. Maja kéri a férjét, Hubertet, hogy beszéljen a kisfiúval, de a srác hallgat. Viszont feltűnő, másnap mennyire távol marad a másik két fiútól, és kizárólag az anyukájával akar lógni. Nagy nehezen Maja kiszedi belőle, mi történt: Dawid fia az éjszaka arra kényszerítette, hogy a szájába vegye a kukiját. Ne feledjük: a nagyobb jelen esetben egy nagyjából tízéves, a kisebb pedig egy körülbelül hatéves kisfú.

Fucking Bornholm kritika Karlovy Vary

Fucking Bornholm (2022) – Fotó: KVIFF

Maja kétségbeesik a történet hallatán. Elvárná, hogy ebben a helyzetben a férje, Hubert is tegyen valamit, de a férfi úgy érzi, a felesége csak felfújja a történteket, a gyerekek csak kísérleteztek, és kár lenne ebből nagy ügyet csinálni. Maja azonban ragaszkodik ahhoz, hogy itt bizony csinálni KELL valamit, és egy idő után azon kapja magát, hogy egyedül marad a problémával. Mind a férje, mind a barátjuk, Dawid úgy érzi, a legjobb az, ha úgy tesznek, mintha mi sem történt volna, és jókedvűen folytatják a közös vakációzást.

A nő, aki magára maradt

A filmben nincs klasszikus pozitív főhős. Még talán a legközelebb Maja áll ehhez, de a megjegyzéseiből az esetében is homofóbiára lehet következtetni. Bár a legtöbb döntése és kiborulása teljesen érthető, morálisan azért többször is megkérdőjelezhető. Bár a Fucking Bornholm elvileg négy főszereplővel bír, Maja kiemelkedik közülük, őt követjük a legtöbbször és többnyire vele azonosulunk. Amikor egy pokolba forduló éjszaka után beveti magát a tengerbe, hogy hajnalban pusztán ott lebegjen a felszínén, olyan érzésünk van, mintha a múltját, az eddig hazugságokon alapuló életét próbálná lemosni magáról. Férje már évek óta nincs igazán jelen a házasságukban: csak a hobbijaival foglalkozik, a család csak úgy mellékesen van ott az életében. Maja természetesen már korábban is érezte ezt, de itt, a közös nyaraláskor csap le rá a felfedezés: immár teljesen egyedül van ebben a házasságban. Érthető, hogy ettől kiborul.

Fucking Bornholm kritika Karlovy Vary

Fucking Bornholm (2022) – Fotó: KVIFF

A fiatalabb, egyfolytában a telefonján lógó Nina figurájával tudnak a legkevésbé kezdeni valamit az alkotók: az ő alakján kissé érződik, hogy itt idősebb alkotók próbáltak megalkotni egy fiatalabb karaktert, és leginkább sztereotípiák (egyfolytában Tinderen lógás…) jutottak eszükbe róla. A férfiak töketlen viselkedésének ábrázolásában azonban a film telitalálatnak bizonyul. Hubert és Dawid egy őket kioktató terhes anyukával keménykednek egy játszótéren, az pedig különösen vicces jelenet, amikor a két férfi a maguk módján – teljes kommunikációképtelenséggel sújtva – próbálja megbeszélni a srácokkal a sátorban történteket. A Fucking Bornholm gyönyörű, szélessávú tengerparti tájképekbe csomagolja a szereplői magányát, és abban is okos, hogy nem varrja el a szálakat, inkább egy nyitott befejezést választva ráhagyja a nézőire, hogy szerintük hogyan érhet véget egy ilyen történet. Némi reménysugarat azért szerencsére hagy nekünk.

A Fucking Bornholm című filmet a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon láttuk. Magyarországi premierről egyelőre nincs információnk, de várhatóan a Netflix kínálatában lesz látható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top