1. Hidratál
A hidratáltság megőrzése fontos a szervezet megfelelő működéséhez. A testhőmérséklet szabályozása, a normál szervműködés, a sejtek tápanyagellátása és az éberség csak néhány a megfelelő hidratáción alapuló testi folyamatok közül. Mivel a görögdinnye 92%-ban vizet tartalmaz, így nagyszerű választás a napi szükséges folyadékbevitel fedezésének egyik forrásaként. Ráadásul a magas víztartalom miatt alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, vagyis teljes tömegéhez képest nagyon kevés kalóriát tartalmaz.
2. Értékes tápanyagok
A görögdinnye számos értékes tápanyagot tartalmaz, köztük káliumot, magnéziumot, valamint A- és C-vitamint.
1 csésze (152 gramm) nyers görögdinnye tápanyagtartalma:
- Kalóriatartalom: 46
- Szénhidrát: 11,5 gramm
- Rost: 0,6 gramm
- Cukor: 9,4 gramm
- Fehérje: 0,9 gramm
- Zsír: 0,2 gramm
- A-vitamin: az ajánlott napi érték 5%-a
- C-vitamin: az ajánlott napi érték 14%-a
- Kálium: az ajánlott napi érték 4%-a
- Magnézium: az ajánlott napi érték 4%-a
A görögdinnye emellett bőséges forrása a citrullinnak, vagyis egy olyan aminosavnak, amely javíthatja a teljesítményt fokozott fizikai igénybevételkor például testedzésnél. Ezenkívül antioxidánsokban is gazdag, beleértve a C-vitamint, karotinoidokat, likopint és cucurbitacin E-t.
3. Támogatja a szív egészségének megőrzését
A görögdinnyében található likopin csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást és segíthet megelőzni a magas koleszterinszint által okozott oxidatív károsodást is.
A citrullin növelheti a nitrogén-monoxid szintjét a szervezetben, mely elősegíti az erek kitágulását, ami csökkenti a vérnyomást-
A szív egészségének megrzéséhez hozzájárulnak továbbá a gyümölcsben megtalálható olyan vitaminok és ásványi anyagok is, mint a magnézium, a kálium, valamint az A-, B6- és C-vitamin.
4. Segíthet a rák megelőzésében
Számos, a görögdinnyében található növényi vegyület, köztük a likopin és a cucurbitacin E hozzájárulhat egyes ráktíousok megelőzéséhez.
Egyes vizsgálati eredmények szerint a rendszeres likopinbevitel többek között a prosztatarák és a vastagbélrák kialakulásáának kockázatát csikkenti.
Ezenkívül a cucurbitacin E gátolhatja a daganat növekedését azáltal, hogy elősegíti a rákos sejtek autofágiáját, vagyis azt a folyamatot, amelynek során a szervezet eltávolítja a sérült sejteket.
5. Egészségesebbé teszi a bőrt
A görögdinnyében található A- és C-vitamin fontos a bőr egészsége szempontjából. A C-vitamin serkenti a kollagén termelődését, mely rugalmassá teszi a bőrt és erősíti a hajat is. Az A-vitamin segíti a bőrsejtek képződését és helyreállítását.