nlc.hu
Szabadidő

A legolvasottabb könyvek

Ez az 5 legolvasottabb könyv a világon

Egy könyv képes megváltoztatni az életedet, ahogy átrepít egy új világba. Tudod, melyek a világ legolvasottabb könyvei?

A tökéletes könyv természetesen nem létezik, vagyis mindenkinek más, hiszen nem ugyanaz szólítja meg a különböző embereket. Minden idők legolvasottabb könyvei azonban nem feltétlen a szórakoztató irodalomból vagy prózából kerültek ki, talán nem is annyira meglepő módon.

Biblia

A Biblia számít a világ legolvasottabb könyvének, az elmúlt 50 évben több mint 3,9 billió példányban kelt el. A valaha kiadott legismertebb és leghíresebb könyv, ezeket a sikereket persze leginkább a keresztény vallásnak köszönheti, hiszen számtalan ágán használják a hívek napi szinten az Ó- és az Újszövetséget.

Korán

A Korán Allah szava, az iszlám szent irata, amiben a muszlimok találnak iránymutatást ahhoz, hogyan éljék az életüket. A Korán 114 fejezetből áll, az ezekben olvasható versekből tudhatjuk meg, hogy mi a jó és mi a rossz. Ahogy a keresztények körében a Biblia, úgy a muszlimoknál a Korán a legolvasottabb és legtöbbet idézett könyv.

Fiatal nő könyvet olvas az ablakban ülve

A legolvasottabb könyvek (Kép: Getty Images)

Harry Potter-könyvek

A Harry Potter-könyvekből több mint 500 millió példányt adtak el, és a számláló még mindig pörög, ki tudja, hol áll meg. Ebben a legviccesebb az, hogy az író, J.K. Rowling számtalan elutasítást (pontosan 12-t) kapott a könyvkiadóktól a varázslófiúról szóló történettel, mondván, hogy eladhatatlan a sztori. Hogy verhetik azóta is a fejüket a falba, hogy nem látták meg azt a lehetőséget benne, amiből végül a Bloomsbury könyvkiadó meggazdagodott.

Idézetek Mao Ce-tung elnöktől

Az Idézetek Mao Ce-tung elnöktől című könyvről talán még nem hallottál, vagy nem annyit, hogy azt feltételezted volna, hogy a világ legolvasottabb könyvei közé kerüljön. Pedig ez a könyv több mint 820 millió példányban kelt el az elmúlt öt évtizedben. Úgy is szokták emlegetni, mint a „A vörös könyvecske”, amiben Mao Ce-tungnak, a Kínai Kommunista Párt egykori elnökének kijelentései olvashatók. Sokak számára ez a könyv maga a nosztalgia és a megtestesült bölcsesség, ezért minden kínai háztartásban kell belőle legalább egy példány.

A Gyűrűk Ura-könyvek

Frodo kalandjai A Gyűrűk Ura-könyvekben olyannyira népszerűvé váltak, hogy az elmúlt 50 évben 103 millió példányban keltek el. A fantasy-regény mindhárom kötetét beleszámoljuk ebbe az adatba: A Gyűrű Szövetsége, A két torony, A király visszatér címmel kerültek a nagyközönség elé. Nem J. R. R. Tolkien akarta háromfelé szedni a könyvet, sőt, többször utalt is rá, hogy hiba trilógiának hívni, mert eredetileg egy regénynek minősült a szándékai szerint. Gyakorlati okokból lett három kötet belőle: egyrészt a mű hossza miatt döntött így a kiadó, másrészt pedig így alacsonyabban tudták tartani a kiadás költségeit. Persze az is sokat dobott az eladáson, hogy a 2000-es évek elején kijöttek a könyvből készült nagyszabású filmek, amikkel a történet már életre kelve a filmvásznon is tarolt, a könyvesboltokba irányítva a nézőket.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top