nlc.hu
Szabadidő

Kritika Az internet leggyűlöltebb embere című dokumentumfilmről

Könyörögtek neki, hogy szedje le a meztelen fotóikat a netről, de ő csak annyit válaszolt: LOL

Azt nem tudom, hogy Hunter Moore valóban az internet leggyűlöltebb emberének számít-e, ahogy azt az őt bemutató Netflix dokumentumfilm-sorozat címe állítja, de az biztos, hogy megszolgálta azt a sok gyűlöletet, amit kapott. Az internet hőskorában végzett ámokfutásával életek sorát tette tönkre, és csak röhögött rajta.

Miután a sorozatgyilkosok lassan kezdenek elfogyni, a streamingszolgáltatók új utakat keresnek a true crime őrületben. Mostanában a csalók történetei mellett az internetes bűnözők sztorijaival lehet a legnagyobbat dobbantani, ahogy azt A Tinder-csaló óriási nemzetközi sikere is bizonyította. Az már csak nézőpont kérdése, hogy Az internet leggyűlöltebb embere főgonosza, Hunter Moore van-e akkora szemétláda, mint Simon Leviev, azaz a nőket a pénzükből kiforgató Tinder-svindler, de valójában nem is érdemes sorrendet állítani köztük, hiszen ez olyan lenne, mintha valakitől azt kérnénk, hogy válassza ki, melyik a rosszabb: ha valaki lehányja vagy ha letojja a ruháját. Ugye nehéz dönteni? Nem is kell.

A Netflixnek is tartalmakat gyártó Raw TV új produkciója egy nagyjából tízéves esetet mutat be három epizódban, közel három órában, ami ugyan Amerikában annak idején nagy port kavart, nálunk viszont a legtöbben még nem hallottak róla, így valószínűleg sokan fogják tátott szájjal nézni, hogy tíz éve az internet még olyan hely volt, ahol mindez gond nélkül megtörténhetett.

Ő csak a tárhelyet adta

Hunter Moore 2010-ben nem azért hozta létre az Is Anyone Up? nevű oldalát, mert bosszúpornó-oldalban gondolkodott. Eredetileg egy éjszakai, vad klubéletről szóló weboldalt akart készíteni. Egyszer azonban feltett az oldalra egy meztelen fotót az egyik exéről és konkrétan megnevezte, ki látható a felvételen: később azt vette észre, hogy ez a bejegyzése sokkal nagyobb forgalmat produkált, mint bármi, amit feltett korábban az oldalra. Ettől eléggé bezsongott, és arra kérte az isanyoneup látogatóit, hogy küldjenek neki meztelen/félmeztelen fotókat az exeikről, akiket utálnak, és/vagy akikkel ki akarnak cseszni, és a képek mellé küldjék el azt is, hogy hívják az illetőt, mi a foglalkozása, és melyik városban lakik, bónuszként pedig a social media profiljára is ellátogathattak az érdeklődők. Ez már bőven elég információ volt ahhoz, hogy az isanyoneup már a Google segítségével is jól kereshető legyen, vagyis a privát(nak szánt) fotókat ezután már nemcsak azok láthatták, akik direkt ellátogattak Moore weboldalára és azon keresgéltek, hanem valakinek a nevét a Google-be beírva is előjöhettek a kompromittáló felvételek.

Az internet leggyűlöltebb embere Hunter Moore Netflix

Az internet leggyűlöltebb embere (Fotó: Netflix)

Ha arra gondolsz, hogyan lehetséges, hogy Hunter Moore-t egy ilyen húzás után nem vitték el pár nap leforgása alatt a rendőrök, a helyzet egyszerű: bő tíz évvel ezelőtt az internet még egy más, sokkal kevésbé szabályozott hely volt, és Moore-t is védte az a törvény, amire sokáig a Facebook és a többi közösségi média oldal is hivatkozott, miszerint ők csak tárhelyet adnak, és nem ők felelnek azért, hogy a felhasználóik milyen tartalmakat töltenek fel oda.

A főgonosz és a főhős

Az internet leggyűlöltebb embere című háromrészes Netflix doksinak Hunter Moore nem annyira a főhőse, mint inkább a főgonosza. Igazi főszereplője már csak azért sem lehet a történetnek, mert bár eleinte vállalta, hogy ő is nyilatkozik az alkotóknak, végül visszavonulót fújt, így őt csak archív felvételeken láthatjuk. Ez mondjuk jelen esetben nem jelent akkora gondot, ugyanis a pasas a fénykorában igazi önimádó volt, ha bárki is egy mikrofont rakott elé, ő azonnal mondta a magáét, így a film készítőinek masszív archívum állt a rendelkezésére a megszólalásaiból, vagyis bőven volt miből válogatniuk. Hunter Moore ráadásul örömmel adott interjúkat részegen, netán kokain hatása alatt, és az egyik újságírónő – akinek ez volt az első témája a lapjánál – arról is beszámolt, hogy azt kellett végignéznie az öltözőben – Hunter ugyanis előszeretettel DJ-zett különféle klubokban – , ahogy a lányok a kokaint szippantják fel emberünk álló falloszáról.

A doksi valódi hőse tehát nem ő, hanem Charlotte Laws, az idős, jómódú, Los Angelesben élő nő, aki a fénykorában azzal csinált karriert, hogy hírességek VIP-partijaira lógott be meghívó nélkül, és erről még könyvet is írt. Laws látóterébe úgy került Hunter Moore, hogy a lánya, Kayla félmeztelen képei – amiket állítólag soha, senkinek sem küldött el – egyszer csak kikötöttek az isanyoneupthere oldalon, és hiába próbálták felvenni a kapcsolatot Moore-ral, hogy szedje le azokat mielőbb, a férfi erre nem volt hajlandó. Laws egy ponton fanatizálta magát, és a lánya életét foggal-körömmel védő anyatigrisként szállt harcba Moore ellen, felkeresve a hatóságot, újságírókat, ügyvédeket és persze Hunter Moore további áldozatait.

Háború

Az internet leggyűlöltebb embere valójában Charlotte Laws évekig tartó háborúját mutatja be Hunter Moore ellen, ahol mindkét fél egyre keményebb eszközökhöz nyúlt, hogy a céljait elérje.

Laws elhivatottságát mutatja, hogy ugyan a jogi fenyegetések miatt Moore eltávolította az oldaláról Kayla meztelen fotóit, a nő ezután sem állt le, mert úgy érezte, a többi áldozatnak is tartozik annyival, hogy kiálljon mellettük.

Az asszony ezzel nemcsak Hunter Moore-t haragította magára, hanem sokezres követőtáborát is, akik gyakorlatilag halálos fenyegetések tömkelegével árasztották el őket, és még azt is kiderítették, merre lakik a család.

Charlotte Laws-on és a lányán kívül további áldozatok is megszólalnak, köztük például egy olyan nő, aki öngyilkosságot kísérelt meg a meztelen fotói kikerülése után, és kisebb csoda volt, hogy megmenekült: a kórházban több napig feküdt kómában. Bár több áldozat is elmondja az olykor egészen megdöbbentő elemekkel tűzdelt történetét, a Netflix filmje alapvetően egy párharcot mutat be Laws és Moore között, ahol a harc egy idő után odáig fajult, hogy még az Anonymous hackercsoport is beszállt az áldozatok oldalán, és számos trükkel (letiltott bankszámla, sőt Kalifornia államban a férfit egy hónapra halottá nyilváníttatták) keserítették meg az egyre inkább sarokba szorított vadként viselkedő Hunter Moore életét, aki a végső elkeseredésében – miután már az oldalát is elvették tőle – egy olyan oldalt akart létrehozni, melyen már a fotókon látható emberek pontos lakcíme is megjelent volna, komolyan kockáztatva az érintett férfiak és nők (de nagyrészt nők) lelki és testi épségét. Szerencsére idáig sosem fajult el a helyzet, bár az is igaz, hogy nem sokon múlott.

Nem tartozik bocsánatkéréssel

Az internet leggyűlöltebb embere elképesztő történettel bír, és az alkotói jó érzékkel állították a középpontjába Charlotte Laws háborúját Hunter Moore-ral, hiszen ők ketten nem is különbözhetnének jobban egymástól. Ennek köszönhetően még az is megbocsátható a dokumentumfilmnek, hogy a sztorit kissé szenzációhajhász módon tálalja, a sokszor bevágott, hatásvadász, polgárpukkasztó fotók, vagy az erősebb mondatok többszöri megismétlése is arra szolgál, hogy sodorjon minket magával a történet. Ennek köszönhető, hogy az olyan, a történethez szorosan hozzátartozó jelenség, mint a bosszúpornó, gyakorlatilag teljesen kibeszéletlen marad, és talán az sem ártott volna, ha szakemberek is megszólalhatnak a témában. A megszólalók itt leginkább a hasonló filmből jól ismert körből kerülnek ki, vagyis hallhatjuk az áldozatokat, valamint az ügyben ilyen-olyan módon érintett ügyvédeket, nyomozókat és újságírókat, akik mind a konkrét ügyről nyilatkoznak, de azt a jelenséget, aminek Hunter Moore a vezéralakja volt, sajnos nem igazán járják körbe. Ettől még Az internet leggyűlöltebb embere egy magával ragadó dokumentumfilm-sorozat, csak érződik rajta, hogy az alkotói elsősorban sokkolni akarták a nézőket.

Az internet leggyűlöltebb embere Hunter Moore Netflix

Az internet leggyűlöltebb embere (Fotó: Netflix)

Hunter Moore-t végül többévnyi nyomozás és bírósági tárgyalás után 2015-ben sikerült rács mögé dugni, ahonnan 2017-ben szabadulhatott ki. 2018-ban könyv formájában mesélte el a történetét. Az isanyoneupthere oldal szerencsére sosem indult újra, ráadásul a törvények azóta megváltoztak, és ma már nem lehet a büntetés veszélye nélkül mások privát szexfotóit weboldalakon megjelentetni. Ehhez persze tegyük gyorsan hozzá, hogy Hunter nem a közzétételért került anno rács mögé, hanem azért, mert sok esetben a képeket egy hacker segítségével ellopta, és nem a képeken látható emberek exei küldték neki a fotókat. A férfit több évre eltiltották a közösségimédia-oldalak használatától, ami a Facebook esetében máig érvényben van. Twitteren már lejárt a tiltása, de a régi énjéhez képest sokkal visszafogottabb, leginkább edzőtermi, gyúrós képeket posztol. Azt azonban állítja: semmit nem bánt meg, és senkinek sem tartozik bocsánatkéréssel.

Az internet leggyűlöltebb embere a Netflix kínálatában látható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top