nlc.hu
Életmód

Opitz Barbara elleni bosszúpornó

A bosszúpornó hosszú távon kihat az áldozatokra

Mi is pontosan a bosszúpornó? Büntetendő? Milyen hatása van a kiszivárgott intim felvételeknek az áldozatokra? Lesz olyan valaha, hogy ezek a felvételek törlődnek az internetről? Mit lehet tenni, ha valaki bosszúpornó áldozata lesz? Hogyan lehet ezt elkerülni? Milyen érzésekkel jár együtt az áldozatok számára? Ezekre is választ ad Sereg Tímea párkapcsolati és szexuális tanácsadással foglalkozó szakember, aki szubjektív cikkben írja le a véleményét a bosszúpornó műfajáról.

Opitz Barbara közleményt adott ki, amiben arról ír, hogy szexuális bántalmazást él át: az exbarátja közzétett róla egy privát videót a szakítás után. Hogy a férfi milyen szándékkal lépte ezt meg, csak sejteni lehet, találgatásokba nem bocsátkozunk.

Ami tény: amikor a videófelvételen láthatók beleegyezése nélkül kerülnek ki az internetre videók, ráadásul olyanok, ahol intim helyzetben vannak, minden esetben bántalmazásnak minősülnek. Nemcsak akkor, ha a nemi erőszak elkövetői veszik fel, mi mindent tesznek egy öntudatlan lánnyal, és teszik a videót közzé. Ebbe a kategóriába tartozik az is, ha valaki öntudatánál volt a felvétel elkészítésekor és kölcsönösen részt vett a történésekben. 

A bosszúpornó a szexuális erőszak online formája

Akkor is bántalmazásról beszélhetünk szexuális értelemben, ha valaki önszántából küld magáról privát videót a szerelmi partnerének (akivel a bizalom mély), és az illető a szakítás után közzéteszi ezt a felvételt. Bármelyik is történik meg valakivel a felsoroltak közül, az áldozat mindegyik esetben ugyanazt éli meg: szégyenérzetet, megalázottságot. Márpedig ha végiggondoljuk, milyen emberekre jellemző az, ha valakit valaha szerettek (vagy legalábbis ők ezt gondolták) az minden vágyuk, hogy megalázzák és megszégyenítsék, akkor csakis egy választ kapunk: mérgező, bántalmazó emberekre jellemző.

A magyarországi büntetőjog is foglalkozik az ilyen esetekkel, egyelőre nem esik a szexuális bántalmazásokkal kapcsolatos törvények hatálya alá, még csak nem is önálló büntetőjogi kategória.

A személyes adatokkal való visszaélésnek, azon belül is különleges adatokkal való visszaélésnek számít a bosszúpornó a hazai jogszabályok szerint, vagy pedig besorolható még a becsületsértés, rágalmazás büntetőjogi kategóriába is, minősített esetként  – ez azt jelenti, hogy aljas indokból követték el, mint az a bizonyos ‘szerelemféltés’.

Bosszúpornó

Forrás: Getty Images/NLC

Bárki, aki  bosszúpornó áldozata, fontos tudnia, hogy ami történik vele, azt a törvény bünteti, és jogában áll áldozatként a bírósághoz fordulni ítéletért.

A bosszúpornó egyértelműen arról szól, hogy az áldozat emberi méltóságát támadják, így akár két évig terjedő szabadságvesztés is járhat a felvételek kiszivárogtatásáért. És itt még mindig nincs vége, mert sajnos az ember kínjában tényleg képes akkora baromságokra, ha az érzelmei vezérlik, mint az, hogy azzal zsarolja a barátnőjét, hogy ha elhagyja, akkor közzéteszi a videofelvételeket. Ez már a zsarolás kategóriába tartozhat akkor, ha pénzt is kér azért, hogy ne tegye közzé a felvételeket. Van itt tehát minden a jog szerint a bosszúpornóhoz köthetően: fenyegetés, zsarolás, rágalmazás, becsületsértés, személyes adatokkal való visszaélés – csak bátorítani tudok minden áldozatot arra, hogy ne féljen meglépni azt, hogy a törvényhez forduljon. Úgy is, hogy ha nehéz végigcsinálni a tárgyalásokat.

Az áldozatok, mint amilyen Opitz Barbara is, mentálisan igen nehéz időszakon mennek át. Az pedig nem segít, ha őt hibáztatja bárki azzal, hogy nem volt elég óvatos, és a szokásos reakciót kommenteli, hogy ‘minek küldte el’, ‘minek ment bele’. Ez egyértelműen áldozathibáztatás. A szexuális erőszak elkövetői a hibásak minden esetben, jelen helyzetben a bosszúpornó kiszivárogtatója. A képernyőkorszakban, amit mindannyian élünk, szerves része a szexualitásunknak valamelyik képernyő: monitor, laptop, telefon. Hiszen ezek segítségével ismerkedünk, képernyőkön tartjuk egymással a kapcsolatot nap mint nap, itt küldünk egymásnak szerelmes üzeneteket, itt írunk és készítünk egymásnak erotikus tartalmú üzeneteket, videókat, pornót is ezek valamelyikén keresztül nézünk. Mindezt úgy tesszük meg napi szinten a szerelmi kapcsolatainkban, hogy bízunk abban, sem valamelyik minisztérium lehallgató szobájából, sem a szerelmi partnerünktől, sem a Facebook-Google irodáiból nem kerülnek nyilvánosságra ezek az üzenetek, felvételek.

A kiszivárogtatás óriási bizalomtörést okoz az áldozatokban.

A bizalomvesztés pedig nemcsak a volt partnerrel szemben történik meg, hanem egy életen át elkísérhet: a következő szerelmi kapcsolatokra, akár a partnerválasztásra is kihathat. Súlyos érzelmi szorongást okozhat, tehetetlenség érzésével jár együtt, zavarodottság is megjelenhet, továbbá a szégyenérzet, bűntudat érzése is aktív szeretet kapnak. Többen magukat okolják a történtekért. A fő gondot pedig az okozza, ami a szorongást, a szociális kapcsolatok kerülését is előidézheti, hogy attól félnek, az életük bármilyen pontján felbukkanhatnak ezek a felvételek, hiszen valahol KINT vannak. Ami az internetre kikerül, nyomon követhetetlenné válik, ráadásul már külön gyűjtőoldalai is vannak a bosszúpornó műfajnak. 

A nehéz érzések feldolgozásához szakember szükséges

Bármilyen korosztályban előfordulhat a szexuális bántalmazásnak ez a formája, talán a középiskolások, egyetemisták körében gyakoribbak lehetnek. A fiatalok, kamaszok különösen ki vannak szolgáltatva ilyenkor, hiszen az egész iskola láthatja, és valamikor be kell menni az iskolába, nem lehet elkerülni ezt a fajta megaláztatást.

Sok-sok fiatal lány kényszerül arra, hogy a róla kiszivárogtatott intim fotó vagy videó miatt iskolát váltson, ráadásul a tanulmányaira, a továbbtanulására is hatással lehet a bántalmazás.

A szülők megértő támogatása és a pszichológus bevonása igen fontos ilyenkor, nem szabad hagyni, hogy az egyetemi továbbtanulás, a későbbi karrier is ezen múljon. 

Felnőtt nőként (vagy akár férfiként), áldozatként is fontos pszichológus segítségét kérni. Attól függően, hogy milyen korábbi tapasztalatai vannak az áldozatnak, milyen családi háttérrel rendelkezik, mennyire van egészséges önbizalma, máshogyan reagálhatnak az áldozatok. Súlyosabb esetekben akár öngyilkossági gondolatok vagy kísérletek is megtörténhetnek, újra kezdődhet valamilyen függőség, a talajvesztettség érzése elhatalmasodhat.

Bosszúpornó

Forrás: Getty Images

Minden érzés, ami kavarog az áldozatokban, teljesen érthető és jogos érzés: a düh, harag is. Szakember segíthet abban, hogy ezek az érzések felszínre kerüljenek, hogy a lehetőségekhez képest mentálisan minél egészségesebben dolgozza fel az áldozat a vele történteket. A szociális közeg is igen fontos szerepet kap: a barátok, barátnők, szülők, családtagok támogatása, a velük való beszélgetés, az otthon melege jó búvóhelyet biztosít fizikailag és lelkileg is a helyzet feldolgozásához. 

A bosszúpornó megelőzéséről is szót kell ejteni, értelemszerűen nagyon fontos megválogatni, kinek és pontosan mit küldünk el magunkról. Olyan testrészeket, jellemző bőrhibákat, tetoválásokat nem szabad videóra venni, amiken keresztül könnyen beazonosíthatnak. Az arcot, a hajat is fontos lenne eltakarni, és az sem árt, ha meggondoljuk háromszor is, milyen felvételbe egyezünk bele. A videókat fontos lenne a saját telefonnal készíteni, és csak ezen tárolni, vagy leginkább ezen sem  – ellophatják, és úgyis kikerülhetnek a felvételek.

A jó döntés természetesen az lenne, ha egyáltalán nem hagyna senki ilyen jellegű digitális lábnyomot a világban, és sosem küldene vagy egyezne bele pornográf videók, fotók készítésébe a szerelmi kapcsolataiban. Ez azonban a mai korban szinte lehetetlen megoldásnak tűnhet, így az óvatosság és a megfontoltság segíthetnek. Márpedig e kettőre nagyon nagy szükség van, a bosszúpornó megsérti a magánélet védelmét, lelki sérüléseket okoz és akár a karrier végét is jelentheti. Opitz Barbara sok más lánnyal együtt néz mindezzel szembe, remélhetőleg az énekesnő karrierjét a kiszivárogtatott videó nem befolyásolja a jövőben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top