nlc.hu
Szabadidő

Börtön twitterhasználatért

34 év börtönbüntetést kapott egy szaúdi nő a Twitter használatáért

Salma al-Shehab „bűne” az volt, hogy disszidenseket és aktivistákat is bekövetett a Twitteren.

Súlyos, 34 éves börtönbüntetésre ítélte egy szaúdi bíróság Salma al-Shehabot, a Leedsi Egyetem hallgatóját, amikor a nő szabadsága alatt hazatért Szaúd-Arábiába. A vádak szerint Salma a Twitteren disszidenseket és aktivistákat követett be – írja a The Guardian.

Salma bűne annyi volt, hogy olyanokat követett, akik tudják, mik azok az emberi jogok (Fotó: Democracy Now)

Salma bűne annyi volt, hogy olyanokat követett, akik tudják, mik azok az emberi jogok (Fotó: Democracy Now)

A kétgyermekes anyát eredetileg három év börtönbüntetésre ítélték egy internetes weboldalon történt „közzavargások előidézésére, valamint a polgári és nemzetbiztonság destabilizálására” való „bűntettéért”. A fellebbviteli bíróság azonban hétfőn meghozta az új ítéletet – 34 év börtön, majd 34 év utazási tilalom –, miután az ügyész más állítólagos bűncselekmények vizsgálatát kérte a bíróságtól.

A Guardian szerint Salma sem az Instagramon, sem a Twitteren nem rendelkezett óriási követőbázissal. Legtöbb bejegyzése a gyerekeiről és a Covid-kiégésről szólnak,néha pedig száműzetésben élő szaúdi disszidensek tweetjeit is továbbította, amelyek a királyság politikai foglyainak szabadon bocsátását követelték. Úgy tűnt, támogatja Loujain al-Hathloul, egy befolyásos szaúdi feminista aktivista ügyét, akit korábban bebörtönöztek, és akit állítólag megkínoztak a nők vezetési jogainak támogatása miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top