nlc.hu
Szabadidő

Japán alkoholfogyasztás

Japán arra ösztönzi fiataljait, hogy igyanak többet a gazdaság fellendítéséért

Túl józan életet élnek a fiatal japánok, pedig a szigetország gazdaságának szüksége lenne a fogyasztásra.

Nem jön be elég pénz az alkoholos italok adójából, mert a fiatalabb japán nemzedék kevesebbet iszik, mint a szüleik, ezért kampány indul, hogy bátrabban fogyasszanak – írja a BBC.

A „Sake Viva!” kampánytól azt várják, hogy kidolgozhat egy tervet az ivás vonzóbbá tételére – és az iparág fellendítésére. Ennek részeként 20 és 39 év közötti fiatalokat kérnek fel, hogy osszák meg üzleti ötleteiket, hogy beindítsák a keresletet társaik körében – legyen szó sakéról, whiskyről, sörről vagy borról.

A japán fiataloknak többet kéne inniuk (Fotó: Pexels.com)

A japán fiataloknak többet kéne inniuk (Fotó: Pexels.com)

Az adóhatóság szerint a részben a Covid-járvány idején kialakult új szokások és a népesség elöregedése vezetett az alkoholeladások visszaeséséhez.

A japán adóhivatal legfrissebb adatai azt mutatják, hogy 2020-ban az emberek kevesebbet ittak, mint 1995-ben, a számok évi 100 literről 75 literre zuhantak. Az alkoholra kivetett adókból származó adóbevételek is csökkentek az évek során. A The Japan Times szerint 1980-ban a teljes adóbevétel 5 százalékát tette ki, 2020-ban viszont már csak 1,7 százalékot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top