nlc.hu
Szabadidő

Jenny, a Titanic macskája

Megjósolhatta a hajókatasztrófát a Titanic macskája?

Egy ember életét is megmentette Jenny, a Titanic macskája.

Bár a macskák köztudottan gyűlölik a vizet, egyes példányaik már az az ókortól kezdve csatlakoztak az emberekhez tengeri útjaik során. A tengerészek elsősorban a patkányok és egerek távoltartásának céljából vagy épp babonából vitték őket a fedélzetre. A brit és ír tengerészek különösen a fekete macskákat tekintették a jó szerencse forrásának.

Úgy tudni, a Titanicon is több macska utazott, köztük a leghíresebb kétségkívül Jenny volt. A nőstény cicát a Titanic testvérhajójáról, az Olympicról helyezték át a később elsüllyedt óceánjáróra az Ír-tengertől Southamptonig tartó próbaút előtt. A hajó egyik fűtője, Jim Mulholland ennek során kötött barátságot a bársonytalpúval.

A süllyedő Titanic

A süllyedő Titanic (Forrás: API/Gamma-Rapho via Getty Images)

Mielőtt a Titanic elindult volna végzetes útjára, Jenny négy kiscicának adott életet. Mulholland aztán arra lett figyelmes, hogy az anyamacska bőszen menekíti a fedélzetről a kölykeit. A férfi ezt rossz előjelnek látta és úgy döntött, inkább maga is elhagyja az óceánjárót. Azonnal felmondott, amivel vélhetőleg a szinte biztos haláltól menekült meg. Éppen úgy, ahogy Jenny és a kölykei.

Bár a történet hitelességét sokan megkérdőjelezik, a kiváló intuicíókkal rendelkező anyamacskáról a hajókatasztrófa egy másik túlélője, Violet Jessop is megemlékezett memoárjában: „Közvetlenül azelőtt, hogy a Titanic elindult  Southamptonból, a szemtanúk láttak egy macskát, aki egyenként vitte le a kiscicáit a hajóról. Jim figyelte Jennyt, és megjegyezte: Az a macska tud valamit. A legszerencsésebb döntést hozta meg, amikor Jenny példáját követve összeszedte a holmiját, és elhagyta a hajót.”

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top