nlc.hu
Szabadidő

Egyre többen halnak meg egyetlen fotó miatt

Egyre többen halnak meg szelfizés közben

Idén már hárman zuhantak a mélybe fotózás közben a franciaországi Etretat híres sziklájáról.

Szelfizés közben a mélybe zuhant vasárnap egy 30 éves indiai turistanő a franciaországi Etretat világhírű sziklájáról – közölték hétfőn a helyi hatóságok. Idén már ez volt harmadik halálos baleset ezen a helyen. Az ügyészség tájékoztatása szerint a szerencsétlenül járt nőnek még a holttestét sem találták meg, mert éppen a dagály idején zuhant le a szikláról, hiába mozgósították a csendőrség keresőhajóit. A nő férjét sokkos állapotban kórházba szállították. Májusban egy hatvanas éveiben járó asszony, januárban egy 24 éves nő zuhant a mélybe a Claude Monet festő által is megörökített szikláról, mindkettő fotózás közben.

Etretat világhírű sziklája

Fotó: Pexels

Egyre több szelfibalesetről lehet hallani, a thaiföldi Ko Szamuj szigetén is többször történt már hasonló tragédia. Az nlc is megírta annak a t 33 éves férfinek a történetét, aki a Na Mueng 2 vízesésbe zuhant a fehér homokú strandjairól és dzsungeltúráiról híres szigeten, miközben szelfit készített magáról.  Ugyanerről a helyről esett le egy spanyol turista is. Azóta táblákat helyeztek ki, melyek megtiltják a bejárást a veszélyes területre. Egyesek mégis megpróbálják, hogy még jobb fotókat készítsenek, de a vízesés oldala meredek és belecsúszhatnak.

2011 októbere és 2017 novembere között legalább 260 ember halt meg a világon szelfizés közben az Indiai Orvostudományi Intézet (All Indian Institute of Medical Sciences) tavalyi tanulmánya alapján. A legtöbb eset  Indiában történt (159), utána következik Oroszország, az Egyesült Államok és Pakisztán.

Érthető, hogy ma már van olyan ország, ahol tilalmat vezettek be az életveszélyes szelfizés miatt, máshol rendőrök felügyelik a veszélyes területeket. A szelfibotokat is kitiltották jó néhány helyről, de arra is van példa, hogy népnevelő kampánnyal próbálják jobb belátásra bírni a fiatalokat. Szinte mindennaposak a szelfik miatti balesetek, amelyek olykor végzetesek.

Indiában különösen óvatlanok az emberek, legalábbis ha szelfikről van szó. Nem véletlen, hogy még a mumbai rendőröket is ráállították arra, hogy a legveszélyesebb helyeken akadályozzák meg a kockázatos szelfizést, illetve az ebből fakadó baleseteket. A rendőrség 16 közkedvelt helyszínt minősített no-selfie zónának, többnyire az óceánparton, ahol korábban több haláleset is történt, és kezdeményezték, hogy helyezzenek ki figyelmeztető táblákat.

Az orosz belügyminisztérium odáig ment, hogy kampányt indítottak a biztonságos szelfizésért, amelyet tiltó jelzésekkel egészítettek ki. Oroszországban ugyanis alig több mint fél év alatt több száz sérüléssel járó baleset történt, legalább tízen pedig belehaltak a szelfizésbe 2015-ben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top