nlc.hu
Szabadidő

Ismerős barnamedvét fotóztak a Bükkben

Termetes barnamedve flangált a Bükk lakatlan részén

Egy ismerős medve sétálhatott a Bükk nyugati részén.
Barnamedve az edőben.

A Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület a Facebook-oldalán számolt be hétfő este arról, hogy barnamedvét fotózott az egyik kamerájuk a Bükk nyugati részén, lakott településtől távol. Azt írják, hogy nagy eséllyel ugyanarról a medvéről lehet szó, amit az EGERERDŐ Zrt. 2022.06.23-án figyelt meg.

Egyre többször olvashatunk olyan hírt, hogy Magyarországon medve kóborol, és arról, hogy milyen támadások történtek a szomszédos országokban. Az, hogy a nagyragadozók kezdenek visszatérni, alapvetően jó dolog, örülni kell neki, de vannak játékszabályok, amiket a békés együttélés érdekében be kell tartani. Egy hosszabb cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy mi az oka a medvék visszatérésének, és arról is, mit kell tenni, ha medvét látunk. 

Ha kirándulsz, tartsd fejben az alábbi tanácsokat:

  • Célszerű a kijelölt útvonalakon haladni, és bármennyire is nagy kalandnak tűnik az éjszakai túra, mivel az ember által háborgatott élőhelyein éjszaka és a hajnali órákban táplálkoznak a medvék, inkább nappal érdemes járni a természetet.
  • Az útra érdemes olyan ételt magunknak vinni, amelynek a szaga nem erős, és az elemózsiát, maradékot, szemetet jól csomagoljuk el, sátorozáskor pedig az élelmet a sátortól távol eső fára függesszük fel, és ugyan a természetet sokan a nyugalom és a csend miatt keresik fel, nem baj, ha nem vagyunk nesztelenek, jobb, ha egyértelművé tesszük a medvéknek, ha közeledünk.

Ha mégis feltűnik egy vagy több példány a közelünkben, akkor tartsunk magunkat a következőkhöz:

  • Ha  állat nem vett észre minket, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjunk el a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni!
  • Fontos, hogy ne nézzünk a szemébe, ne fordítsunk neki hátat, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, és ne akarjunk elfutni, mert gyorsabb nálunk!
  • Talán mondani sem kell, de ne próbáljunk meg barátkozni vele, és ne próbáljuk közelről lefotózni, mondjunk le a közös szelfiről.
  • Amennyiben autóban ülünk, azt ne hagyjuk el, ha pedig kutyával vagyunk, számolnunk kell azzal, hogy medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni védelemért, nyomában a támadó állattal.

(444)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top