nlc.hu
Szabadidő

Videón Mihály, a bükki barnamedve

Levideózták Mihályt, a bükki barnamedvét

A kifejlett hím barnamedve nem átmeneti vendég Magyarországon, már egy éve nálunk él.

Az elmúlt hetekben többször figyeltek meg medvét a Bükkben, volt amikor vadkamera is lencsevégre kapta az állatot. Magyarországon időről időre felbukkannak barnamedvék, a legtöbb Szlovákiából érkezik érkezik északi térségünkbe, de van egy medve, amelyik már letelepedett nálunk.

Most a Bükki Nemzeti Parki Igazgatósága tett közzé egy jó minőségű videót a területükön észlelt barnamedvéről, akit Mihálynak neveztek el:

A nemzeti park azt írja, hogy a videón látható, tavaly májustól itt élő, kifejlett hím példány nagy valószínűséggel már áttelelhetett a Bükkben, és azóta is itt tartózkodik. Ez a példány jellegzetes színezettsége alapján egyértelműen azonosítható. Rendszeresen megfigyelhető, jellemzően kelet-nyugati irányban járja a Bükk területét.

A mindenevő medvéknek bőséges táplálékforrást kínál az idősebb erdők makktermése, amihez az is hozzájárul, hogy a megcsappant vaddisznóállomány nem fogyasztja el előlük az ennivalót.

A medvék megjelenése a nemzeti park szerint önmagában nem vezet konfliktushelyzetek kialakulásához. A Bükk területén élő hím medve olykor a legelő szarvasmarháktól ötven méterre táplálkozik, a haszonállatokat villanypásztorral védik.

Mihály, a bükki barnamedve

Mihály, a bükki barnamedve (Fotó: Bükki Nemzeti Park)

Problémát az okozhat, ha etetik a medvéket, akár akaratlanul is. Ilyen lehet, ha az állatok hozzáférnek a hulladéktárolókhoz, vagy az erdőbe takarmányozási céllal mezőgazdasági terményeket, valamint emberi fogyasztásra már alkalmatlan élelmiszereket juttatnak ki. A táplálék mérsékelheti a medvék természetes, embertől való félelmét, mint ahogy az a környező országokban már megtörtént, és konfliktusokat okozhat a medvékkel való együttélés során.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top