nlc.hu
Utazás

Letelepedett a Bükkben egy barnamedve

Letelepedett a Bükkben egy barnamedve

Ez a barnamedve nem átmeneti vendég, már hosszabb ideje tartózkodik a Bükkben.
Barnamedve a mezőn

Magyarországon időről időre felbukkannak barnamedvék, a legtöbb állat Szlovákiából érkezik érkezik északi térségünkbe. Különösen a fiatal hím medvék képesek hatalmas távolságokat bebarangolni párválasztás vagy a gazdagabb vadászterület miatt.

Legutóbb március 9-én, az Aggteleki Nemzeti Park területén, a Sajó folyó mellett láttak medvét Boldva település határában. Azt nem tudni, hogy ez pontosan melyik példány, és csak átmenetileg van-e az országban, viszont van egy medve, amelyik letelepedett a Bükkben.

Az a barnamedve, amit mi figyeltünk meg vadkamerákkal, már hosszabb ideje a Bükkben tartózkodik

– mondta a Boon.hu-nak Cserkész Tamás, a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület elnöke.

A huzamosabb ideje a Bükkben tartózkodó, gyakorlatilag ott élő példányt, többször is megfigyelték már kamerákkal, és a nyomait vadászok is látták.

Azt nem tudni, hogy ugyanarról az egyedről van-e szó, mint amit a Sajó mentén láttak, de a korábbi, bükki kamerafelvételen egy hím medve látható, amely akár több tíz kilométerre is elkóborolhatott, tehát az egyezést nem lehet kizárni.

(Kiemelt kép: illusztráció, iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top