nlc.hu
Szabadidő

Ünnepváró Forgatag a Hagyományok Házában

Idén is lesz Ünnepváró Forgatag a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza idén december 9-11 között rendezi meg Ünnepváró Forgatagát. A hosszú hétvégén kicsik és nagyok együtt készülhetnek a karácsonyra, közösen mélyülhetnek el az ünnepi hangulatban. Az adventi programon meghitt koncertek, bábelőadás, adventi ringató, ajándékkészítő műhelyek, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, gasztronómiai előadás, kóstoló és kézműves vásár várja a résztvevőket.

Új név, klasszikus értékek

Zsille Dóra

Zsille Dóra

Zsille Dóra 2019 szeptembere óta a Hagyományok Házának kulturális szervezője. Ahogy meséli, a korábbi évekhez képest mindössze a rendezvény neve változott: tavaly még Ünnepváró Vásárként találkozhattunk az eseménnyel, azonban a változatos programkínálat, a meghitt hangulat és a közös ünnepvárás élménye idén is garantált.

„Úgy gondoltuk, ez a név sokkal jobban tükrözi az egész rendezvény arculatát és küldetését, hiszen ez már nem csak egy vásár. Olyan színes programokkal, kézműves foglalkozásokkal, előadásokkal és workshopokkal várjuk az idelátogatókat, melyben az ünnepvárásé, a gyerekeké, a családoké a főszerep. De természetesen a vásári jelleget is megőriztük, hiszen számos népi kézműves, iparművész terméke is elérhető lesz a helyszínen.”

Igazi ünnepi programforgatag lesz

A szervezők igyekeznek minél szélesebb körben elhozni az ünnep hangulatát: idén gasztronómiával, meséléssel, énekléssel, gyermekkoncertekkel, bábszínházzal és múzeumpedagógiai foglalkozással színesítik a kínálatot. A hosszú hétvégén emellett klasszikus, hagyományos programokkal is várják az érdeklődőket, ilyen a pénteki Aprók tánca, ahol gyerekek és felnőttek együtt táncolhatnak, illetve a Magyar Állami Népi Együttes is fellép. Az ajándékkészítő műhelyben a résztvevők mézeskalácsot süthetnek vagy megismerkedhetnek a nemezelés folyamatával.

Idén is lesz Ünnepváró Forgatag a Hagyományok Házában

 

Legeza Márta, a Hagyományok Háza néprajzos munkatársa, az Ünnepváró Forgatag programsorozat szakmai felelőse kollégáival együtt idén is úgy állította össze a gazdag és sokszínű programot, hogy minden látogatónak kiemelkedő élményben legyen része. Ahogy fogalmaz, minden évben igyekeznek egy, a néphagyományokra építő, meghitt eseményt nyújtani a hozzájuk látogatóknak.

Legeza Márta. Fotó: Dusa Gábor

Legeza Márta. Fotó: Dusa Gábor

„Két könyvbemutatóval is készülünk, ami újdonságnak számít, emellett lesznek interaktív előadások, Ringató-szerű programok és színvonalas színpadi műsorok a Hagyományok Háza színháztermében. Természetesen azokat is várjuk, akik inkább meghitt élményre vágynak: mesesarkunkban olyan neves mesemondókkal találkozhatnak, mint Fábián Évike, illetve egy fiatal tehetség, Aranyos Boglárka is mesélni fog a karácsonyi asztal körül. Minden program célja az, hogy a családtagok minőségi időt tudjanak együtt tölteni szeretteikkel, az idősebb és a fiatalabb korosztály egyaránt, ami még inkább emeli a karácsonyi ünnepvárás értékét.”

A hagyományok ápolásával is készülhetünk az ünnepekre

A hagyományos kultúrában az Advent a várakozás időszaka, mely során az emberek felkészíthetik a szívüket a karácsony érkezésére, Jézus születésének ünnepére. Dóra szerint az Ünnepváró Forgatag is ezt a célt szolgálja.

Idén is lesz Ünnepváró Forgatag a Hagyományok Házában

„A bennünket körülvevő, rohanó világban különösen fontos, hogy megálljunk egy kicsit és felkészüljünk az ünnepekre. Minden olyan gyorsan történik, minden változik körülöttünk, rengeteg feszültség van a világban, így érdemes minden olyan helyet és programot megragadnunk, ami alkalmas arra, hogy egy kicsit lelassuljunk és közösen elmélyüljünk. Ilyenkor ünneplőbe öltöztethetjük a lelkünket, emellett pedig példát mutathatunk gyermekeinknek a közös éneklés, mesehallgatás fontosságáról, vagy, hogy kézzel készített ajándékokkal is meglephetjük szeretteinket.”

Illatok, ízek, formák – múzeumpedagógiai foglalkozás

A Hagyományok Háza korábban az Erasmus+ program keretein belül interaktív befogadó kiállítást szervezett, Illatok, ízek, formák címmel, melyet 2022-ben a Pulszky Társaság, a Magyar Múzeumi Egyesület különdíjjal jutalmazott. A kiállítás kiegészítőjeként az idei Ünnepváró Forgatagban is találkozhatunk a több érzékszervünkre ható, élményszerű múzeumpedagógiai foglalkozással.

„A foglalkozás négy témakört ölel fel: mézeskalács készítést, fazekasságot, nemezelést és a pásztorélethez kapcsolódó népművészetet mutatja be korosztályi sajátosságoknak megfelelően. A program különlegessége, hogy hétvégén a kiállítás kurátora, Gál Boglárka fogja vezetni az eseményt” – mesélte Legeza Márta, a program szervezője.

A rendezvény december 9. péntek 14:00 órától december 11. vasárnap 19:00 óráig tart. A programok mellett azonban érdemes azért is figyelni az esemény honlapját, mivel bizonyos programok csak előzetes regisztrációval látogathatók, illetve egyes workshopokra részvételi díj megfizetésével lehet jelentkezni.

Az esemény teljes programja és a részletek ide kattintva érhetők el.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top