nlc.hu
Szabadidő

A Hagyományok Háza újévi műsora

Katartikus élménynek ígérkezik a Hagyományok Háza Újév-köszöntő gálaműsora

Az Újév-köszöntő már évek óta ismétlődő újévi programja a Hagyományok Háza művészeti kínálatának. Minden évben más szakembert bíznak meg a műsor összeállításával. Idén Eredics Gábor, Kossuth-díjas népzenész szerkeszti a január 6-án a Művészetek Palotájában helyet kapó műsort, melyben egyaránt megjelenik az ünnepi hangulat, a magyar és a kisebbségi népzene, a klasszikus zene, illetve a szakralitás.

A 2015-ben indult Újév-köszöntők sorában a 2023-as lesz a nyolcadik gálaműsor. A szervezők idén Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenészt kérték fel a műsor szerkesztésére.

Eredics Gábor. Fotó: Zih Zsolt

Eredics Gábor. Fotó: Zih Zsolt

Gábor, amellett, hogy a Dankó Rádió csatornaigazgatójaként és a Zeneakadémia  népzene tanszékének tanáraként tevékenykedik, mintegy 48 éve vezeti a Vujicsics Együttest. A kötődés a Hagyományok Háza felé is nagyon erős az életében: közel 20 évig dolgozott a jogelőd intézményben. Gábor szerint, amint megtalálta a műsorhoz leginkább illő címet, azonnal tudta, hogy nem csak egy szórakoztató, vidám alkalomra lesz szükség ebben az évben, hanem egy mélyen elgondolkodtató, katartikus élményre is – nem csak a közönségnek, de az összes résztvevőnek, a műsor előadóinak is.

„Személy szerint is nagyon megtisztelő volt a felkérés, de emellett azt is éreztem, hogy ez nemcsak nekem szól, hanem mindannak az értelmiségi zenészkörnek, aki egyaránt tiszteli, műveli a klasszikus zenét és a népzenét, ezen belül a nemzetiségi zenét is. Azoknak is szól, akiknél ez az ünnepkör nemcsak egy minden évben visszatérő ünnepi alkalom, hanem akik számára az időszak szakralitást is hordoz.”

Részlet a 2022-es Újév-köszöntőből

Részlet a 2022-es Újév-köszöntőből

A Magyar Állami Népi Együttes

Az Újév-köszöntő egyik legmeghatározóbb szereplője a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, emellett más magyarországi és határon túli együttesek is helyet kapnak a műsorban.

A Magyar Állami Népi Együttest 1951-ben alapították, és három kar alkotta: tánckar, énekkar és zenekar. 2001, vagyis a Hagyományok Háza megalakulása óta a Magyar Állami Népi Együttes annak részeként tölti be vállalt küldetését. Az Együttes az évszázados tánc- és zenei hagyományokat a korszerű szórakozás új formájává tette, kortárs témájú produkcióival mind a mai napig bizonyítja, hogy a múltban gyökerezve is lehet élni a mában. Mára a Magyar Állami Népi Együttes nemzetközi szinten is a korszerű néptáncszínház egyik legfontosabb bázisaként jegyzik. 2016 júliusától a társulat vezetője Mihályi Gábor, művészeti vezetője pedig Pál István „Szalonna”.

Népzenei és komolyzenei alkotások is helyet kapnak a műsorban

A Hagyományok Házának egyik legfontosabb küldetése, hogy az idősebb generációk által megőrződött értékek át tudjanak kerülni a fiatalabb nemzedékekhez, és ilyen módon tovább tudjanak élni. Gábor saját bevallása szerint ő maga nemcsak befogadója ezeknek a gondolatoknak, de amikor megbízták a jövő évi szerkesztési munkálatokkal, ezeket a gondolatokat ő maga is nagy örömmel alkalmazta az összeállított műsorokban, egy kis specialitással megfűszerezve.

„Bár a tanulmányaimat klasszikus zenei pályán kezdtem – orgona-zeneszerzés szakon végeztem –, a klasszikus zenével való kapcsolatom soha nem szűnt meg azzal, hogy népzenésszé váltam, így érthető, hogy a januári program miért kezdődik és végződik orgonaművel. A zenei aktivitásom azonban főleg a magyarországi nemzetiségi-kisebbségi hagyományokhoz kötődik, egész pontosan a délszláv hagyományokhoz, így 

ebben a 2023-as koncepcióban a kisebbségi kultúra is hangsúlyosan van jelen.

„Féltenivaló a világunk”

Az Újév köszöntése több ezer évre nyúlik vissza kultúránkban, az újrakezdés reményét kínálja fel. Ünneplése köthető a december 21-i téli napfordulóhoz is, melyre már őseink is felfigyeltek, de a kereszténység legfontosabb történései is erre az időszakra esnek. Eredics Gábor úgy gondolta, idén egy igen csak aktuális gondolattal is kiegészíti a műsor mondanivalóját.

Pillanatkép a 2022-es Újév-Köszöntőből

Pillanatkép a 2022-es Újév-köszöntőből

„A karácsonyi-újévi ünnepkörünkben gyönyörűen együtt vannak a pogánykori elemek a kereszténység elemeivel. Nagyon szép, amikor egy műsorban a régi és az új elemeket egymás mellett tudjuk megmutatni, így ez a koncepció az egész programon végigvonul.  A magyar népénekek mellett pl. horvát, szerb és sváb karácsonyi énekek is megszólalnak majd, köztük olyan előadók közreműködésével, akik a magyar népzene tolmácsolásában is ismertek. Azonban úgy éreztem, fontos, hogy az ez évi műsort egy aktualitás is meghatározza. Időnként ugyanis rádöbbenünk, hogy bizony féltenünk kell a körülöttünk lévő világot, annak harmóniáját, békességét. A programhoz végül a »Szabadítsd meg, Uram, néped / Áldd meg a te örökséged!« címet választottam, ez a Te Deum hálaadó ének 21. sora. Amint megtaláltam, tudtam, hogy nagyon erősen kifejezésre jut általa, mennyire féltenivaló a világunk, mennyire fontos, hogy megőrizzük Földünk egészségét és a békét. Karácsonykor, újévkor érezni igazán, hogy ez az ünnepkör a legkülönbözőbb emberi közösségek kultúráját képes összekötni.”

Az Újév-köszöntő „Szabadítsd meg, Uram, néped, / Áldd meg a te örökséged!” címmel 2023. január 6. pénteken 19.30-kor kezdődik a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az esemény részleteit és a program pontos leírását ide kattintva találod meg.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top