nlc.hu
Szabadidő

Esővel és hóval jön az időjárási fordulat

Erős, néhol viharos széllel érkezik a téli időjárási fordulat

Szombaton nagyobb területen várható eső, ami kora estétől északnyugat felől havas esőbe, hóba vált.

Késő estétől megkezdődik a hideg levegő beáramlása hazánk területére, egyre többfelé válthat hóra az eső. Vasárnap főként a Dunántúlon fordulnak elő viharos széllökések – írja előrejelzésében a Kiderül.hu.

Szombaton túlnyomóan borult lesz az ég, legfeljebb délelőtt lehetnek átmeneti elvékonyodások a felhőzetben. A legtöbb helyen átmenetileg megszűnik a csapadék, ugyanakkor a déli és keleti határ mentén esős maradhat az idő. A déli óráktól kezdődően délnyugat felől egyre nagyobb területen újból elered az eső, ami kora estétől északnyugat felől havas esőbe, hóba vált.

Nagy területen kiadós mennyiségű csapadék ígérkezik, az Országos Meteorológiai Szolgálat nyolc megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az eső miatt, az érintett területeken 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat.

Erős és viharos széllel érkezik a téli időjárási fordulat

Az északira, északkeletire forduló szél többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 12 fok között valószínű, a déli óráktól már csökken a hőmérséklet. Késő este 0, 9 fok várható.

Vasárnap erősen felhős vagy borult időre van kilátás. Többfelé számíthatunk esőre, amelyet nyugat felől egyre nagyobb területen havas eső, havazás vált fel, ezzel együtt csökken is a csapadék intenzitása, sőt délutánra délnyugaton meg is szűnhet a csapadék. Az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik. A szél az Észak-Dunántúlon, kiemelten a Bakonyban hordhatja a havat.

A hőmérséklet hajnalban -1 és +10 fok között alakul, délkeleten, keleten mérhetjük a magasabb értékeket. Napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet.

Hétfőn az ország nagyobb részén átmenetileg vékonyodhat, szakadozhat a felhőtakaró, majd a nap második felében délnyugat felől már érdemben is csökkenhet a felhőzet. A havazás északkelet felé kivonul, mögötte csak helyenként fordulhat elő hózápor. Sokfelé megerősödik az északnyugati, nyugati szél, néhol viharos lökések is várhatók.

Hajnalban többnyire -5 és 0 fok közé hűl le a levegő, de a szélvédett, kevésbé felhős, havas tájakon ennél több fokkal hidegebb lehet. Kora délután többnyire -2, +2 fokot olvashatnak le a hőmérőkről.

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top