nlc.hu
Szabadidő
2:22 (egy kísértethistória)

Rangos díjjal kitüntetett darab érkezik a Centrál Színház színpadára

Ha még nincs programod december 30-ra, akkor kár lenne kihagyni!

Az idei WhatsOnStage Awards-on a legjobb darab díját elnyerő 2:22 (egy kísértettörténet) hazai ősbemutatója december 30-án este 20:22 perckor lesz a budapesti Centrál Színházban, Puskás Tamás rendezésében. Az angol Danny Robins misztikus thrillere csodálatos mese, döbbenetes csattanóval. Az előadás miközben jelenünk gondjairól beszél, elsősorban a szeretet nélkülözhetetlenségére hívja fel a figyelmet. Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, Lengyel Tamás és Mészáros András alakításában egy asztrofizikus, egy pszichiáter, egy tanárnő és egy hidegburkoló különös estéjének lehetnek tanúi a nézők. A lélegzetelállítóan izgalmas és látványos előadásban titkokra derül fény és szellemekkel lehet (vagy nem lehet) találkozni.

Jenny biztos benne, hogy új házukban minden éjjel 2 óra 22 perckor kísértet jár, de asztrofizikus férje, Sam hallani sem akar erről. Így csúnya veszekedésbe torkollik a szülés utáni első vendégség, ahol a férfi pszichológus barátnője, Lauren és új párja, Ben a meghívottak. Vajon tényleg léteznek szellemek? Hiedelmek és tudomány ütközik, de van valami ijesztő a levegőben és egyre furcsább dolgok történnek! Jenny azt követeli, maradjanak ébren 2:22-ig, hogy kiderüljön az igazság…

Nekem az tetszik ebben a darabban, hogy a racionalitás szemben áll a spiritualitással. Az én karakterem – egy asztrofizikus – képviseli a sziklaszilárd racionalitást, miközben képtelen megmagyarázni azt, hogy valójában honnan jövünk

– mondja Lengyel Tamás.

2:22 Lengyel Tamás portré

Fotó: Sárosi Zoltán

„Igazi kísértettörténet rajongó vagyok! Amikor Puskás Tamás megmutatta a 2:22-t, ugráltam örömömben, hogy kedvenc műfajomat végre színházban is élvezhetem. Hogy ez a darab ráadásul mèg szellemek nélkül is tökéletesen működne, csak hab a tortán” – nyilatkozta Martinovics Dorina.

Ágoston Katalin Laurent, a pszichiátert alakítja. Az általa megformált szereplőt így jellemzi: „Nagyon nehéz lelkiállapotú páciensekkel foglalkozik. Sikeres a munkájában. Saját gondjait viszont mesterien teszi láthatatlanná a környezete előtt. Talán önmaga előtt is. Csak sajnos azok ettől még léteznek…”

Mészáros András hangsúlyozza: „A szeretetről, a jól vagy épp rosszul szeretésről szól ez a darab; a hit és a tudomány összefeszüléséről, amiben, ha nem figyelünk egymásra, és fontosabb az igazunk a másiknál, egyedül maradunk. Miközben valami közeledik…”

A darab – ahogy a címe is sejteti – a jelen problémáiról beszél, a szeretet nélkülözhetetlenségéről szól. Korunk technológiája, mint a hangrobbanás, lehagyta a vele élő embert. Megfordult a világ. Az előző generációk bölcsességére mintha már nem lenne szükség. Az apa kérdezi a fiát, hogyan kell a minket körülvevő gépeket működtetni. Ilyen még nem volt az emberiség történetében. Gyökértelenek vagyunk és hitevesztettek. Az ember ma magányosabb, mint valaha volt. Meghódíthatjuk a Marsot, de ha a szeretet nem melegíti az életünk, minden győzelmünk hiábavaló. Pál apostolt idézve: ha szeretet nincs bennem, olyan vagyok, mint zengő érc vagy pengő cimbalom

– mondta az előadás rendezője, Puskás Tamás.

A 2:22 (egy kísértettörténet) ősbemutatója december 30-án este 20:22 perckor lesz a budapesti Centrál Színházban, Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, Lengyel Tamás és Mészáros András főszereplésével, Puskás Tamás rendezésében. A darabot Puskás Samu és Puskás Dávid fordította, jelmeztervező Matis Edit, a díszlettervező Bagossy Levente. Az előadás zenéjét Puskás Dávid szerezte, a fényterv Friedrich Gergely munkája.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top