nlc.hu
Szabadidő

Szexuálisan zaklathatta az apácákat egy pap

Áthívhatta az apácákat pornót nézni a szexuális zaklatással vádolt pap

És ez még semmi ahhoz képest, amit a szentháromságra hivatkozva művelt.
Marko Ivan Rupnik

Egy katolikus papot azzal vádolnak, hogy egy apácát a szentháromság nevében édeshármasra és pornónézésre kényszerített – számolt be a LadBible.

A most 68 éves Marko Ivan Rupnikot azzal vádolják, hogy visszaélt a hatalmával és szexuálisan zaklatta a lelki gondozására bízott apácákat. Egy 58 éves volt apáca azt állítja, hogy már a történtek után elpanaszolta ez egyházi elöljároknak, hogy mit tett vele a pap, aki akkoriban egy szlovéniai kolostor lelki vezetője volt, de a szőnyeg alá söpörték az ügyek.

Az egykori apáca a Domani olasz hírügynökségnek vasárnap így nyilatkozott: „Marko atya lassan és kedvesen kezdett el behatolni a lelki és szellemi világomba, kihasználva bizonytalanságomat és törékenységemet, és az Istennel való kapcsolatomat arra használta fel, hogy szexuális aktusra kényszerítsen”.

Az vád egyik legmegdöbbentőbb részlete az, hogy a pap azt mondta az apácának, hogy utánozhatják a szentháromságot, ha ő és egy másik apáca édeshármasba kezd vele.

„Marko atya arra kért, hogy hármasban éljünk a közösség egy másik nővérével, mert a szexualitásnak szerinte a szentháromság mintáját kell követnie” – nyilatkozta a nő, aki úgy véli, hogy a férfinek 20 áldozata is lehetett a szlovén zárdában.

A néhai apáca azt állítja, hogy már korábban is megpróbálta feljelenteni Rupnikot, de az egyházi vezetők nem voltak hajlandók komolyan venni a panaszait. Emögött az állhat, hogy Rupnik jól ismert vallásos műalkotásairól, amelyeket világszerte kiállítanak, és amelyek nagy rajongótáborra tettek szert a katolikus közösségen belül.

Az apáca elmondta, hogy először 1994-ben tett panaszt Rupnik ellen.

Már 30 évvel ezelőtt meg kellett volna állítani” – mondta a hírügynökségnek. „Ez valóban a jóhiszeműséggel való visszaélés volt”.

A papnak nem ez az első botrányos ügye: 2020 májusában kiátkozták, mert a gyónás segítségével felmentett egy nőt, aki szexelt vele, de a kiátkozást még abban a hónapban feloldották, ugyanis Rupnik megbánta tettét.

Bár a papot elméletileg eltiltották a gyónás meghallgatásától, a misézéstől és a lelki vezetéstől, vannak bizonyítékok arra, hogy ennek ellenére is vezetett szertartásokat. Például Loreto község honlapja szerint a szexuális ragadozó 2023. február 13. és 17. között lelkigyakorlatot fog tartani a Mária-kegyhelyen.

Rupnik közvetlen elöljárója, Johan Verschueren tiszteletes vasárnap azt mondta, hogy a rengeteg visszaélési vádnak a végére akar járni.

„Mindezzel kapcsolatban elsősorban azokért aggódom, akik szenvedtek, és meghívok mindenkit, aki új panaszt kíván tenni, vagy aki a már megtett panaszokról szeretne beszélni, hogy lépjen kapcsolatba velem” – mondta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top