nlc.hu
Szabadidő

A vécén ült egy nő, amikor lefotózta a robotporszívója

Éppen a vécén ült egy nő, amikor lefotózta a saját robotporszívója

Jobb vigyázni a robotokkal.
Robotporszívó

2020 őszén egy adag intim kép került fel zárt Facebook csoportokon keresztül az internetre: a felvételeken többek között egy vécén ülő nő és egy, a padlón fetrengő kisfiú képe is látható volt (a képek megtekinthetők itt). A dolog érdekessége, hogy a képeket nem egy személy, hanem egy háztartási robotporszívó készítette, mégpedig az iRobot Roomba J7 sorozatú robotporszívójának fejlesztői változata.

Mint kiderült a cég ingyen osztott ki egy rakás fejlesztői gépet a dolgozók és fizetett tesztelők között, akik elvileg tudtak róla, hogy a gép bizonyos időközönként képeket és videókat vesz fel, ami abban segít, hogy tovább fejlesszék az eszköz mesterséges intelligencián alapuló szenzorait. Arra viszont, hogy ezek a felvételek hogyan kerültek fel a közösségi oldalakra, nem tudtak választ adni.

A MIT Technology Review felkérte a céget, hogy mutassák meg dolgozókkal és tesztelőkkel kötött megállapodásokat, ám ennek az iRobot nem tett eleget. A technológiai intézet elemzése szerint a nem ritka, hogy az ilyen eszközök képeket készítenek a fejlesztési folyamat alatt, ám azokat egy biztonságos felhőbe szokták menteni. Az iRobot esetében ez hiányozhatott, ami adatvédelmi problémához vezetett.

A cég azzal védekezett, hogy a képek kezelésével egy másik, Scale Ai nevű mesterséges intelligenciával foglalkozó céget bíztak meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top