nlc.hu
Szabadidő

Guinness-rekorder kismadár

Egy öt hónapos kismadár megdöntötte a hosszútávú repülés világcsúcsát

A kis goda megállás nélkül 13 500 km-t repül, új Guinness-rekordot döntött.

Egy öt hónapos kis goda nemrég döntötte meg a távolsági vándorlás rekordját, miután 13 560 kilométert repült megállás nélkül 11 napon keresztül. Alaszkából szállt fel és délre, Új-Zélandra tartott, ráadásul a fárasztó út egyik pontján még egy kisebb, 500 kilométeres kitérőt, ami akár az életébe is kerülhetett volna.

Több vándormadár is képes leszállni a vízre, ám a kis goda nem tud vízről felszállni, így biztos halál várt volna rá” – mondta Eric Woehler, a Tasmania Birdlife munkatársa az ABC Newsnak.

A rekorder kis goda egyik társa (Fotó: Andreas Trepte / Wikipédia)

A rekorder kis goda egyik társa (Fotó: Andreas Trepte / Wikipédia)

A tudósok nyomon tudták követni a rekordrepülését egy apró nyomkövető segítségével, amely mindössze 5 grammot nyomott. A technológiai fejlődés lehetővé tette a kutatók számára, hogy az ilyen kisméretű madárfajokat anélkül figyeljék meg, hogy veszélyeztetnék őket, mivel ha bármilyen jelentős súlyt adnak egy mindössze 300-400 gramm súlyú élőlényhez, az életveszélybe sodorná őket.

Az egy dolog, hogy egy műholdas nyomkövetőt helyezünk el egy öt vagy több kilós albatroszra, de technológiai és etikai szempontból teljesen más történet, ha nyomkövetőt helyezünk el egy mindössze 300 vagy 400 grammos madárra” – mondta Dr. Woehler.

A tudós becslése szerint a madár „testsúlyának felét vagy többet” elveszített a 11 napos folyamatos repülés során, de biztonságosan szárazföldre jutott, és ezzel új Guinness-rekordot állított fel a hosszú távú madárrepülésben. Az előző rekordot 2020-ban egy másik kis goda állította fel, aki 11 nap alatt 12 ezer kilométert tett meg.

Érdekes módon a tudósoknak még meg kell érteniük, hogy az olyan madarak, mint a kis godák hogyan képesek megállás és eltévedés nélkül navigálni ilyen nagy távolságokat. (VIA)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top