nlc.hu
Szabadidő

Retró tévéműsorok a YouTube-on

7 retró tévéműsor szilveszterre, amit megtalálsz a YouTube-on

Ha unod már a tévé sokadik ismétlését, akkor inkább a YouTube-on nézz körbe, mert szuper retró kincsekre lehet bukkanni.
Három nővér

Lehet utálni, lehet sajnálkozóan lenézni, de tény, hogy a magyarok számára nincs szilveszter retró műsor nélkül. Az elmúlt 30-40 évben jeleskedtünk ebben a műfajban, rengeteg dalos produkció, illetve szórakoztató bohózat született korunk legnagyobb színpadi színészeinek és humoristáinak köszönhetően, úgyhogy most ezekből szedtük össze néhány kedvencet, amit a YouTube-on bármikor újra tudsz nézni

„Mása, ne fütyölj” 

1901-ben mutatták be a moszkvai Művész Színházban Csehov A három nővér című négy felvonásos drámáját, amit Kosztolányi Dezső fordított magyarra, és amit aztán a hazai színházak is sokszor állították színpadra, de egyetlen nívós alkotás sem mérhető ahhoz az átirathoz, amit 1979 december 30-án adtak le a Magyar Televízió szilveszteri műsorában. Márkus László fejéből pattant ki az ötlet, miszerint a nővéreket férfiak alakítsák, Körmendi János pedig előállt a tökéletes jelenettel, melyben ő maga Irina, Márkus Mása, Haumann Péter pedig Olga szerepét kapta. A bohózat akkora sikert aratott, hogy Márkus László szerint a Madách Színházban játszott, Ádám Ottó rendezésben készült darabot megbuktatta (írja a Qubit), ami teljességgel érthető, hiszen mi is lehetne annál szórakoztatóbb, mint három középkorú férfi nőnek öltözve, na meg néhány szamovár? 

Pillanatok a retró zene kedvelőinek 

Kovács Kati, Zalatnay Sarolta, Katona Klári, Koncz Zsuzsa, Máté Péter, Koós János, Korda György és jó pár másik művész előadásán keresztül egy rég letűnt korszakba nyerhetünk bepillantást, hála a következő felvételnek. A Táncdalfesztiválon megismert hírességek a jól ismert dallomokon át a múltba kalauzolják a nézőt, legyen az fiatal, aki kíváncsian tekint az elmúlt időkre, vagy idősebbet, aki maga is átélte ezt a korszakot és szeretne egy kicsit nosztalgiázni. 

„Cilikém! Van kotonunk?” 

Lehet, hogy manapság már egyáltalán nem nagy ügy a gyógyszertárba (vagy bármelyik drogériába) beugrani egy doboz óvszerért, hiszen a csapból is az folyik (joggal), hogy fontos a védekezés, de azért néhány évtizeddel ezelőtt ez még kényes témának számított. Olyannyira, hogy Trunkó Barnabás humorista egy egész kabaré-jelenetet írt köré, melynek főszerepében az iruló-piruló Bodrogi Gyulát láthatjuk, amint éppen megpróbál diszkréten óvszerhez jutni, csakhogy Csala Zsuzsa, Bede-Fazekas Annamária és Hernádi Judit, a három gyógyszertáros nem könnyítik meg a dolgát.  

„Az életbe bele” 

Egyedül a színpadon egy közel 40 perces kabarét úgy lenyomni, hogy az az utolsó pillanatig élvezetes legyen, csak a legnagyobbaknak sikerülhet, amilyen Nagy Bandó András is. A humor nagyágyújának Az életbe bele névre keresztelt produkciója 1994-ben debütált, de még ma is nagyon aktuális. Hogy miért? Azt magyarázni sem kell:

Sakk-matt

Az amerikai nagybácsi hazatérése felkavarja a kedélyeket, hiszen ötvenezer amerikai dollárt akar Oszkárra és a feleségére hagyni, csakhogy ehhez a kedvében kell járni. Márpedig Ede bácsi sakkpartner híján van, ezért Oszkár mindent bevet, hogy gyorsan elsajátítsa a szükséges alapokat, de hamar kiderül, hogy ennyire azért nem egyszerű a dolog. Antal Imre és Körmendi János párosa között megvan az a kémia, ami egy ilyen bohózathoz szükséges, szem nem marad szárazon attól, ahogy ők ketten a sakkpartiba bonyolódnak.

Szóljon a magyar nóta!

Gondoltunk az operett műfajának kedvelőire is, a következő szilveszteri felvétel 2010-ben (azaz 12 éve!) debütált régi magyar nótákkal és operettszínház kiváló művészeivel, többek között Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Peller Anna, Janza Kata, Peller Károly is feltűnnek a zenés vacsorán, melyhez a zenei hátteret Déki Lakatos Sándor és cigányzenekara szolgáltatta. Igazi magyaros körítésű szilveszterre vágysz? Akkor ezt még véletlenül se hagyd ki! 

Rozmár bácsi 

A kicsi huszárnak, azaz Bajor Imrének rengeteg fergeteges produkciót köszönhetünk, így nehéz volt egyetlen egyet kiemelni közülük, de mivel a szilveszteri tematika adta magát, íme egy felvétel a Mikroszkóp Színpadról, ahol énekesi és színészi tehetségét, valamint humorát egyaránt megcsillogtatta. Ahogyan nincs karácsony Kevin nélkül, úgy nem telhet el szilveszter Bajor Imre nélkül.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top