nlc.hu
Szabadidő

Elmenekültek szilveszterkor az Öreg-tó vadludai

13 ezer vadlúd menekült el a tatai Öreg-tóról a szilveszteri tűzijátékozók miatt

Alig 1200 vadlúd maradt az Öreg-tavon szilveszter után, miután a tataiak a sok szilveszteri durrogtatással. Egyáltalán nincs rá garancia, hogy egyhamar visszatérnek.

Hiába volt minden igyekezet és tiltás, idén is durrogtattak az Öreg-tó környékén a tataiak, és ez hatalmas riadalmat keltett a tavon tanyázó vadludak között. A Magyar Madártani Egyesület Komárom-Esztergom megyei helyi csoport tiszteletbeli elnöke, Musicz László a Kemma.hu-nak elmondta, hogy öt évre visszamenőleg ebben az évben lőtték fel a legtöbb pirotechnikai eszközt. Számításaik szerint alig 1200 vadlúd maradt a tavon, és mintegy 13 ezren menekültek el. Ezek országszerte szóródtak szét, és egyáltalán nem biztos, hogy még az idén visszatérnek az Öreg-tóra.

vadludak

A vadludak csúcsidőszaka az Öreg-tónál november-decemberre tehető, ilyenkor több tízezren fordulnak elő a tavon (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Karácsony előtt még mintegy 30 ezer lúd tartózkodott az Öreg-tavon, vagyis az elvándorlásuk már szilveszter előtt elkezdődött a különféle hanghatások miatt, a szilveszteri tűzijáték már csak a hab volt a tortán. Ugyan a rendőrségre számos bejelentés érkezett tűzijátékozás miatt, mire a járőrök a helyszínre értek, a tetteseknek már nyoma sem volt. Az egyesület szeretne mielőbb megoldást találni a már évek óta jelen lévő problémára, és emiatt egy közleményt is kiadott a közösségi oldalán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top