
Az étterem séfje, René Redzepi a New York Timesnak azt mondta, 2024 végéig befejezik az eddigi megszokott menetrend szerinti kiszolgálást és a Nomában új ételek és termékek fejlesztését végzik majd. Az éttermet húsz éve alapították, 2021 októberben a harmadik Michelin-csillagját is megszerezte, és ötödik alkalommal nyilvánították a világ legjobb éttermévé.
Redzepi a lapnak azt nyilatkozta, hogy szerinte a fine dining a jelenlegi formájában, a fárasztó munkaidejével és intenzív munkahelyi kultúrájával „fenntarthatatlan”.
Az egyik legfontosabb oka a bezárásnak az, hogy száz embert egyre inkább képtelenség úgy alkalmazni, hogy a menük ára ne lépjen át a megfizethetőség küszöbét. És akkor még nem beszéltünk az embertelen mennyiségű munkáról. Évekkel korábban 16 órás munkaidő is volt náluk, de ezt azóta beszüntették.

Fotó: Facebook
Az étteremben korábban négy évet töltő finn séf, Kim Mikkola is kommentálta: szerinte a fine dining épp olyan, mint a balett, vagy bármilyen, a felső tízezer számára örömet nyújtó szórakozás, hiszen sokszor valamilyen abúzus kötődik hozzá – a luxusszínvonalhoz vezető útért, illetve annak fenntartásáért valakinek ugyanis mindig fizetnie kell.
A terv az, hogy új ételeken, illetve termékeken dolgoznak majd, a vendégteret pedig csak alkalmanként, rövid időre fogják megnyitni.
(24)