nlc.hu
Szabadidő

Legemlékezetesebb vetélkedős bakik

„Tökön szúrom magam!” – ezekre a vetélkedős bakikra évtizedek múlva is emlékszünk majd

Nem G.w.M az egyetlen, akinek élő adásban tört bele a bicskája egy pofonegyszerűnek tűnő feladványba.
G.w.M a Szerencsekerék áldozata

4 millió 390 ezer forint. Ennyi pénzt hagyott a Szerencsekerék hétfői sztárvendége, G.w.M a TV2 stúdiójában egy szem koktélcseresznye miatt. A rapper ugyanis hiába tippelte meg a feladványként szereplő gyümölcs mássalhangzóit, amikor egészben kellett volna kimondania a szót, végül kicsúszott a 20 másodperces időlimitből. A szabályok értelmében üres kézzel távozott a stúdióból, és most legfeljebb azzal vigasztalódhat, hogy produkciójával jó eséllyel bekerült a legemlékezetesebb vetélkedős bakizók közé. Messze nem ő az első ugyanis, akin élő adásban fogott ki egy látszólag egyszerű (vagy, de legalábbis az otthoni karosszékből annak tűnő) feladvány.

Ezen, a már fent említett képzeletbeli listán az örökös első helyet az a játékos birtokolja (és teszi ezt minden bizonnyal még jó sokáig), akinek a Tudja, hol szorít a cipő szólással kellett megbirkóznia – még valamikor a 90-es évek derekán. A férfi, aki nem sokkal korábban magabiztos játékkal vitte el még a jokert is, lányos zavarában ugyan nem jött rá a helyes megfejtésre, helyette viszont olyan szállóigével örvendeztette meg a nézőket, amire ma is emlékszünk.

Amikor egyszerűen nincs jó válasz…

„A négy film közül melyikben nem játszott Mucsi Zoltán?” – 24 éve a Legyen ön is milliomos! stúdiójában 800 ezer forintot ért a kérdés, amire, mint utóbb kiderült, egész egyszerűen nem volt helyes válasz. Dr. Greff Balázsnak, aki játékosként szembe találta magát a kérdéssel, az Argo, a Világszám, a Kontroll és a Magyar Vándor filmek közül kellett választania egyet úgy, hogy Mucsi Zoltán ezek közül mind a négy filmben szerepelt.

Az állatorvos, aki a játék végén 5 millió forinttal a zsebében távozott, a kérdéshez két segítséget is elhasznált, és hosszas töprengés után a Magyar Vándort jelölte meg, amit Vágó végül elfogadott helyes válaszként. A kvízmester az adás után elmondta, rendkívül kellemetlenül érzi magát a történtek miatt, majd hozzátette, annak ellenére bántja a dolog, hogy a kérdéseket nem ő állítja össze. „Mindig én viszem el a balhét, pedig semmi közöm a kérdésekhez. […] Magamra is mérges vagyok, hiszen mind a négy filmet láttam és én sem emlékeztem jól.”

A kvízmesternek azonban akadtak ennél izzasztóbb percei is abban a bizonyos magas székben: amikor az egyik játékosa közel tíz percig ízlelgette Richelieu bíboros nevét és még egy telefonos segítséget elhasználva sem tudott rájönni, hogyan írják azt helyesen, Vágóból kiszakadt egy meglehetősen őszintének tűnő „tökön szúrom magam”, ami azóta érthető okokból szállóigévé is vált.

Amikor a nézők akadnak ki…

Nem is olyan régen, 2021 augusztusában komoly népharag zúdult a TV2-re azután, hogy az egyik játékos nem tudta megnyerni a Szerencsekerék nyereményét. Az adásban Fodor Zsóka volt a sztárvendég, aki gáláns módon átengedte a főnyereményért való küzdelem jogát játékostársának, Attilának, aki a nyereményből eljegyzési gyűrűt szeretett volna vásárolni.

Csakhogy Attila üres kézzel távozott a stúdióból, nem sikerült ugyanis megfejtenie a döntő játék feladványát, a malac kolbászt, amit a készítők helytelenül egybe írtak ki. Az adás után a TV2 közösségi oldalát ellepték az elégedetlen, dühös, Attilával együtt érző kommentek: volt, aki azt írta, direkt szúrtak ki a játékossal, mások újrajátszást követeltek és megint mások arról lamentáltak hosszan, hogy ha nincs a helyesírási hiba, „szegény srác biztosan megnyerhette volna a fődíjat”.

Ide kattintva  megnézhetitek a játékról készült videót. 

Amikor nincsenek szavak…

Nem magyar baki ugyan, de mindenképpen erre a listára kívánkozik az egyik külföldi tudáspróba adása, ahol az egyik játékos váratlanul magyar vonatkozású keresztkérdéssel találta szemben magát. A vetélkedőben, ami első ránézésre leginkább az itthon „Okosabb vagy, mint egy ötödikes?” címen futó játékot idézi, egy fiatal nőnek arra a kérdésre kellett volna helyesen válaszolnia, hogy „Melyik európai ország fővárosa Budapest?”.

Miután a játékost már a puszta tény is sokkolta, hogy Európa nem egy ország (pedig egész mostanáig azt gondolta), hosszas tipródás után végül segítséget kér, hogy ezt követően még nagyobb hitetlenkedéssel vegye tudomásul, hogy a válasz Hungary, ami angolul kiejtve azt jelenti: éhes. A nő reakcióját ezen a videón tudjátok megnézni, érdemes.

Hatos?

És bár klasszikus értelemben véve nem vetélkedős baki, de mégiscsak ide kívánkozik az a lottósorsolás, ahol az egyik számhúzó összekeverte a hatost a kilencessel. Az Urbanlegends oldala idézi Bay Éva televíziós bemondót és műsorvezetőt, aki így emlékezett vissza a történtekre:

„Egy vidéki helyszínen egy édes, öreg bácsika húzta a nyerőszámokat. Kihúzott egy golyót, kinyitotta, ránézett és azt mondja, ez a hatos… nem, lófaszt, ez a kilences. Na most… egyszerűen elájultunk. Hát, nem lehetett ezt meg nem történtté tenni. Viszont azóta nem a számhúzó húzza ki és nem is ő mondja meg, milyen számot húzott.”

Ez a hiba egyébként akkora legenda lett, hogy 2011-ben még újra is játszották, az újrajátszást pedig videóra vették. Mutatjuk a vonatkozó részletet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top