nlc.hu
Szabadidő

Hivatalos: ezek a legokosabb kutyafajták

Hivatalos: ezek a legokosabb kutyafajták

A Helsinki Egyetem lelkes kutatói rengeteg tesztet végeztek azért, hogy okosabbak legyünk abban: melyik kutyafajták okosak és melyikek butácskák.

Az ember jó esetben alaposan meggondolja, milyen kutyát vesz magához az otthonába. Nyilván számít a mérete, az energikussága, az agresszivitása és persze az is, mennyire jön ki jól a gyerekekkel. Emellett azonban fontos tényező lehet az is, mennyire okos kutyafajtáról van szó, ugyanis közismert, hogy egyes kutyafajták intelligensebbek másoknál. A Helsinki Egyetem 13 fajta 1000 kutyáját vizsgálta meg alaposan, majd az eredmények alapján rangsorolta őket – írja a Mirror.

belga juhászkutya

A belga juhászkutyák kiemelkedően szerepeltek (fotó: Pixabay)

Figyelték a problámamegoldó készségüket és azt, hogy mennyire olvasnak az emberi gesztusokból, de az is fontos volt, mennyire jó a rövidtávú memóriájuk. Megnézték, hogyan próbálnak meg hozzájutni a dobozba zárt ételhez. A Nature Scientific Reports szerint a témában ez az eddigi legátfogóbb kutatás, így érdemes odafigyelni az eredményére. A tesztek során a legjobban a belga juhászkutya szerepelt, az elérhető 39 pontból 35-öt tudott megszerezni. A sorban a 26 pontos border collie és a 25 pontos német hovawart követte őt. A kutatók szerint a belga juhászkutyák képességei minden tekintetben kiemelkedőnek mondhatók. A teszteken a labrador retriever szerepelt a legrosszabbul, de a kutatók hangsúlyozzák, hogy nem ezek a világ legbutább kutyái, hiszen összesen 13 fajtát vizsgáltak csak, nem az összeset, és igyekeztek olyan fajtákat összeválogatni, amit a közvélemény okosnak tart. Szerintük ez a kutatás olyan volt, mintha Nobel-díjasok intelligenciáját hasonlították volna össze, vagyis még az utolsó helyezett sem nevezhető butának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top