nlc.hu
Szabadidő

Jelentősen többet tankoltunk tavaly mint 2021-ben

Ami belefér: ennyivel tankoltunk többet tavaly

Vannak üzemanyagok, amiknél azonban nem volt növekedés.

A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai a 2022-es Magyarországi üzemanyag-fogyasztásról, a nagyobb kúthálózatok, így többek között a Mol, az OMV, a Shell eladásait összegezve a sima 95-ös benzin forgalma 37 százalékkal nőtt, azaz 465 ezer literrel több fogyott belőle, és ezzel a fogyasztása meghaladta a másfél milliárd litert. Ami pedig a normál gázolajat illeti, ennek eladása meghaladta a 2,9 milliárd litert, ami 693 ezer literrel több mint 2021-ben.

Nem meglepő módon a prémium benzinek és gázolajokból kevesebb fogyott, hiszen azokra nem vonatkozott a 2021 év végén bevezetett 480 forintos hatósági ár. Mindent egybevetve 4,6 milliárd liter üzemanyag fogyott hazánkban 2022-ben, ami 22,8 százalékkal haladja meg a 2021-re regisztrált 3,8 milliárd litert, írja a vezess.hu.

Férfi tankol egy benzinkútnál

Fotó: Pixabay

A cikk szerint nem egyértelműen lehet megfejteni a növekedés mögötti folyamatokat. Amikor még külföldiek is tankolhattak hatósági áron, miért is ugrott meg a töltőállomások forgalma, akkor nyilvánvalóan ez is sokat nyomott a latban, utána azonban vélhetően az pörgette az eladásokat, hogy az autósok azt érezhették, olcsóbban kapják itthon az üzemanyagot, mint akik külföldön tankolnak.

Decemberben azonban megszüntették az üzemanyag-árstopot, és most már akár 100-120 forinttal is lehet olcsóbban tankolni a közeli országokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top