nlc.hu
Szabadidő

Kritika az Isten őrizz – Botrány az uszodában című dokumentumfilmről

A kanos medencés fiú viszonyt kezdett egy idősebb nővel, padlóra küldve Amerika legnagyobb egyházi dinasztiáját

Egy laza flörtöléssel indult a medenceparton, ahol a gazdag, mutatós nő felcsábított egy fiatal medencés fiút a hotelszobájába. A vége az lett, hogy csúfosan megbukott az USA legnagyobb hatalmú egyházi embere, a férfi, aki elnökké tette Donald Trumpot. De hogy függ össze a kettő? Ezt mutatja be az Isten őrizz – Botrány az uszodában című dokumentumfilm.

Ami Amerikában tömegmozgalomként indul, abból előbb-utóbb átverés, szekta vagy vállalat lesz.

(Eric Hoffer, 1967)

A fenti idézettel indul a Disney+ dokumentumfilmje, az Isten őrizz – Botrány az uszodában (a magyar cím amúgy pocsék fordítás, szó sincs benne uszodáról, csak egy medencéről). Aztán leül a kamera elé egy láthatóan kissé félénk, harmincas évei elején járó férfi, aki első ránézésre akár a Republikánus Párt poszterfiúja is lehetne: fehér, keresztény, heteroszexuális, floridai lakos, aki fiatalon a jövőjét az ingatlanpiacon képzelte el. A történet, amit mesél több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdődött, egy floridai szórakozóhely medencéjénél, ahol az akkoriban még hamvas, 20 éves Giancarlo Granda medencés fiúként dolgozott.

Giancarlo Granda

Giancarlo Granda (Fotó: Toni L. Sandys/The Washington Post via Getty Images)

Az egyik vendég, egy középkorú nő elkezdett flörtölni vele, majd meginvitálta a hotelszobájába. A kanos Giancarlo számára ez már-már túl szép volt ahhoz, hogy igaz legyen, és volt is egy bökkenő: a nő közölte, hogy ott lesz a férje is, aki örömmel nézné, ami kettejük között zajlik. A legtöbben ezen a ponton jó eséllyel sarkon fordultak volna, de nem Giancarlo, aki így is belevágott a kényelmetlen kalandba, ami aztán meghatározta az élete következő évtizedét. Ráadásul emiatt még idős korában is egy diákmunkájával fogják őt azonosítani, hiszen mindenki csak úgy emlékszik majd rá, mint a medencés fiúra, aki tönkretette az Egyesült Államok leghíresebb egyházi dinasztiáját, Falwelléket.

Egy szexbotrány kezdetei

Billy Corben dokumentumfilmje úgy indul, mintha az egész egy szaftos szexbotrányról szólna. Az elején egészen részletesen mutatja be Giancarlo Granda sikamlós szexuális kalandjait Becki Falwell-lel és férjével, ifj. Jerry Falwell-lel, akikről a fiatal fiúnak eleinte fogalma sem volt, hogy kicsodák. Csak egy furcsa párnak látta őket, akiket az izgat fel, hogy a feleség fiatal fiúkkal szexel, miközben a férje ezt nézi és maszturbál. Bár ez a felállás nyilván kissé bizarr, a fiúnak valóban tetszett Becki, másrészt imponált neki, hogy a szex után sem „dobták el” őt, igényelték a társaságát, a férfi barátságos volt vele, üzletelésről és politikáról beszélgettek, a nő pedig unos-untalan jelezte felé, mennyire odáig van érte. Granda csak később, a saját nővérétől tudta meg, kikkel akadt dolga, akinek elmesélte, mi történt vele egy hotelszobában.

A Jerry Falwell név talán nem annyira ismerős mifelénk, de Amerikában szinte mindenki hallott már róla. Ő volt az egyik első keresztény-konzervatív lelkész az Egyesült Államokban, aki felfedezte a média erejét, valamint azt, hogy a televízió segítségével tömegekhez juttathatja el az üzenetét, és erre egy saját egyházat, gyakorlatilag egy óriási családi vállalkozást épített, aminek része volt az is, hogy megalapította az USA legnagyobb keresztény-konzervatív egyetemét, a Libertyt. Falwell volt az, aki kívánatosnak látta, hogy egyházvezetőként politikai babérokra is törjön. Az ő segítségével jöttek rá a republikánusok, hogy az olyan témákból, mint az abortuszellenesség vagy a melegek kirekesztése akár komoly politikai tőke is kovácsolható, és részben ezen elveket követve érték el a nagy sikereiket a nyolcvanas évek amerikai politikájában Ronald Reagannel. A Falwell név Jerry 2007-es halála után is fontos maradt, főképp a fiának, ifjabb Jerry Falwellnek köszönhetően, aki tovább gondozta az apja örökségét, és a Liberty Egyetem élén maradva az amerikai evangelikalizmus fontos alma materét igazgathatta. Ő volt az a férfi, aki 2012-ben a hotelszobában találkozott Giancarlo Grandával, és nagy örömmel végignézte, ahogy a fiatal srác kényezteti a feleségét.

Becki és Jerry Falwell Jr.

Becki és Jerry Falwell Jr., a Liberty Egyetem egyik ülésén, Lynchburgban (Fotó: Profimedia)

Ahonnan nem lehet szabadulni

Ami 2012-ben még egy sima szexkalandnak tűnhetett, később alaposan kinőtte magát. A dokumentumfilm kiválóan, számos fotóval illusztrálva mutatja be, hogy az ifjú Giancarlo hogyan került egyre szorosabb kapcsolatba Falwellékkel, akik időről időre meghívták magukhoz az ilyen-olyan üzleti útjaikra. Ráadásul még csak nem is rejtegették a fiút. Mivel az egyetemük miatt Falwellék amúgy is fiatalokat istápolták, nem igazán volt feltűnő, hogy magukkal vittek egy fiatal srácot, akit rendszerint úgy mutattak be, mint a protezsáltjukat, aki mellettük tanul az üzletelésről. A pofátlanságuk nem ismert határokat. A saját – akkor már felnőtt- vagy kamaszkorú – gyerekeiknek is bemutatták a fiatalembert, sőt közös programokra is mentek, amikről olykor Becki és Giancarlo egy-két órára lelépett „akciózni”, és ezalatt ifjabb Falwell fedezte anyucit a gyerekek előtt.

Persze a fiatal szerető szereppel hosszú távon kevesen elégednek meg, és egy idő után Giancarlo is tovább akart lépni, például lett egy párkapcsolata egy korban hozzá illő lánnyal, de Falwellék elhúzták előtte a mézesmadzagot. Bevették őt egy ingatlanüzletbe azzal, hogy résztulajdonosává tették egy floridai hostelnek, amivel gyakorlatilag magukhoz láncolták, olyan ígéretekkel elhalmozva, miszerint később növelheti benne a részesedését. Valahogy mindig elérték, hogy a fiú a közelükben maradjon, és bár ő már korábban kilépett volna, az igazi gondok az után kezdődtek, hogy 2016-ban ifj. Jerry Falwell sokat tett azért, hogy Donald Trumpot az Egyesült Államok elnökévé válasszák. Gyakorlatilag ő volt az első nagyhatalmú egyházi ember, aki arra hívta fel a keresztény-konzervatívok figyelmét, hogy Trump az ő jelöltjük, miközben Donald egyáltalán nem arról volt híres, hogy példás keresztény életet élne. A sorban aztán többen is követték, és szakértők szerint ennek komoly jelentősége volt abban, hogy abban az évben megnyerhette az elnökválasztást.

Donald Trump és Jerry Falwell

Donald Trump és Jerry Falwell a Liberty Egyetemen, 2017-ben (Fotó: Alex Wong/Getty Images)

A bukás

Ami korábban egy kellemetlenül sokáig elhúzódó szexkaland/affér volt, hirtelen kényes üggyé vált. Ifjabb Falwell rájött, hogy a Giancarlóval való kapcsolatuk veszélyeket hordoz, ráadásul a hostelbéli csendestársuk is érzékelte, hogy Falwellnek ez az ügy kellemetlen, és néhány kompromittáló fotó bevetésével gyakorlatilag egyidejű pereskedésbe és zsarolásba kezdett, azzal fenyegetve, hogy ország-világ elé tárja, mi történt Giancarlo és Falwell felesége, Becki között. A lelkész nem máshoz, mint Trump ügyvédjéhez és megoldóemberéhez, Michael Cohenhez fordult segítségért, aki a maga bulldózer stílusában elintézte a zsarolást, ám közben Giancarlót is partvonalra tette, aki továbbra is üzleti szálakon kötődött a házaspárhoz, akiket már látni sem akart, ám nem engedték őt szabadulni ebből a kapcsolatból. Végül 2020-ban, a választások évében az újságírók annyira körbetapogatták a Trump körüli világot, hogy rátaláltak erre a furcsa floridai hostelüzletre is. Ezt meg is írták, hiszen furcsa és nehezen magyarázható volt, hogy miért indít közös vállalkozást egy dúsgazdag házaspár egy húszas évei elején járó, tapasztalatlan medencés fiúval. Megírták az esetet, de a mögötte meghúzódó bizarr szexsztorira nem találtak rá, kizárólag az üzleti részre, és bár az is kellemetlen volt, ezt még szőnyeg alá lehetett söpörni.

Giancarlo végül megelégelte, hogy Falwellék magasról tojnak arra, hogy ő szabadulni szeretne ebből a kapcsolatból, és jobb híján felkereste a Reuters egyik oknyomozó újságíróját, hogy elmesélje neki a sztoriját. Az oknyomozás több hónapon át tartott, a férfi számos üzenetváltást és fotót osztott meg az újságíróval, de a döntő momentum az volt, amikor egy 2019-es videóüzenet-váltást is meg tudott mutatni neki, amiben az anyaszült meztelen Beckivel beszél, a szövegből nyilvánvalóan kiderül a kettejük közti viszony, ráadásul a felvétel egy pontján még maga ifjabb Jerry Falwell is beköszön, bizonyítva, hogy tudta és támogatta, mi zajlott a felesége és Giancarlo között. A cikk gigászi vihart kavart, pláne, hogy ifjabb Falwellnek nem sokkal korábban volt egy botránya, amikor kigombolt és enyhén lejjebb húzott nadrágban fotózkodott egy szintén kigombolt forrónadrágú fiatal diáklány mellett. A környezetében már amúgy is gondokat okozott, hogy egyre világosabbá vált a súlyos alkoholizmusa, és a tetejében még egy bizarr szexbotrányt is a nyakába kapott. Kiderült: a Falwell házaspár rengeteg olyan dolgot művelt, amit az egyetemükön tanuló diákoknak szigorúan megtiltottak, hiszen a Liberty volt az egyik legszigorúbb erkölcsi szabályrendszerrel rendelkező felsőoktatási intézmény Amerikában.

A Liberty Egyetem szigorú erkölcsi szabályrendszere

A keresztény egyetem szigorú erkölcsi szabályrendszerét egy 46 oldalas (!) szabálykönyvben, a Liberty Wayben foglalták össze. Ebben tételesen felsorolják, hogy mik az el nem fogadható viselkedésformák és tevékenységek a Libertyben, és az elkövetésükért milyen büntetési tétel jár, ami büntetőpontokat és pénzbírságot vonhat magával. A legkisebb büntetés 1 büntetőpont jár, ilyesminek számít, ha valaki legalább 15 percet késik egy egyházi összejövetelről. Íme, néhány további példa.

4 büntetőpont + 10 dolláros bírság

  • Rajtakapnak, hogy kint jártál a kijárási tilalom idején.
  • Testi érintés, ami túlmutat a kézfogáson.
  • A diák megsérti az egyetem öltözködési vagy hajviselési szabályait.

6 büntetőpont + 25 dolláros bírság

  • Rajtakapnak dohányzáson.
  • Szerencsejáték.

12 büntetőpont + 50 dolláros bírság

  • Egy R-korbesorolású (17 éven felülieknek ajánlott) film megtekintése.
  • Részvétel egy engedély nélküli petícióban vagy demonstráción.
  • Egy ellenkező nemű iskolatárs meglátogatása a campuson, belépés az épület előterébe és közös helységeibe.
  • Csalás a kvízen.

18 büntetőpont + 250 dolláros bírság + 18 órányi társadalmi munkavégzés

  • Csalás bármelyik teszten/vizsgán.
  • Alkoholfogyasztás.
  • Fizikai erőszakkal fenyegetés.
  • Belépés egy ellenkező nemű egyén hálószobájába a campuson vagy azon kívül, vagy egy ellenkező nemű egyén beengedése a hálószobánkba.
  • Obszcén, profán és sértő kifejezések használata.

30 büntetőpont + 500 dolláros bírság + 30 órányi társadalmi munkavégzés és lehetséges kirúgás

  • Abortusz.
  • Bármilyen tevékenység, amiért börtönbüntetésre ítélik a hallgatót.
  • Ellenállás egy alkohol- vagy drogtesztnek, ami az egyetem vezetésének engedélyével történik.
  • Részvétel boszorkánytevékenységben, szeánszon vagy sátánista összejövetelen.
  • Engedély nélküli fegyverhasználat.
  • Egy éjszaka eltöltése ellenkező nemű személlyel.

A szexbotrány és ami mögötte van

Azt nehéz lenne számszerűsíteni, hogy ifjabb Jerry Falwell botránya mennyiben járult hozzá Donald Trump leszerepléséhez a 2020-as választásokon, de az biztos, hogy jót nem tett neki, hiszen az elnök egyik legfőbb, legerkölcsösebbnek gondolt támogatójáról derült ki, hogy bort iszik, de vizet prédikál. Falwelléket gyakorlatilag eltávolították az egyetem éléről, és egy olyan egyetemről tiltották ki őket, amit még a saját apja alapított, ráadásul a campus területén temették el őt.

Jerry Falwell Jr. és felesége Becki

Jerry Falwell Jr. és felesége, Becki (Fotó: Profimedia)

Az Isten őrizz – Botrány az uszodában című dokumentumfilm legfőbb erénye talán nem is az, hogy bemutatja ezt az érdekes, pikáns mellékszálakkal teli szexbotrányt, és mindezt rendkívül szórakoztatóan (több jelenetet rekonstruáltak színészek segítségével) teszi, hanem az, hogy közben bemutatja, milyen képmutató az amerikai szélsőjobboldal, hiszen örömmel mondják meg másoknak, milyen elvek és erkölcsök alapján kellene élniük, de ezek a szabályok rájuk valamiért sosem érvényesek. A film ügyesen mutatja be, hogyan folyt össze az elmúlt fél évszázadban a vallás és a politika az Egyesült Államokban, és hogyan lettek többszörös királycsinálók tömegeket átverő lelkészek és egyházi vezetők. Egy velejéig korrupt és képmutató rendszert jár körbe és buktat le, de sajnos 2023-ban már túl vagyunk azon, amikor a puszta tények és az oknyomozói újságírás jobb hellyé tudná tenni a világot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top