nlc.hu
Szabadidő

SkyShowtime streaming-szolgáltató teszt

Reszkess, Netflix!? A SkyShowtime streamingje is elindult nálunk – Tesztelünk, kötekedünk, de ennyiért piszkosul megéri

A SkyShowtime érkezésével értünk el Magyarországon a pontra, hogy ilyen vagy olyan formában már az összes nagy amerikai streaming-szolgáltató kínálata megtalálható hazánkban. Mit tud az új érkező, mik a hiányosságai, kiket érdekelhet és megéri-e előfizetni rá?

Lassan ott tartunk, hogyha az ember képben akar lenni a legújabb menő sorozatok és filmek terepén, egy lakás közös költségével vetekedő összeget hagyhat ott havonta a streaming-szolgáltatók zsebében. A Netflix, HBO Max, Disney+, Prime Video és az Apple TV+ után Valentin-napon befutott hozzánk a SkyShowtime szolgáltatása is, ami olyan amerikai és angol szolgáltatók és filmstúdiók választékának egy jó részét gyűjti egy kalap alá, mint a

  • Peacock
  • a Paramount+
  • a Showtime
  • a Nickelodeon
  • a Sky
  • a DreamWorks
  • a Universal
  • és a Paramount.

Egyiknek sem a teljes választékát kapjuk meg egyben, csak egy merítést belőle, ugyanakkor ez így összeadva mégis elég impozánsnak tűnik. A havi előfizetés ára 1999 forint, de a korai előfizetőknek a SkyShowtime félárat biztosít, vagyis akinek tetszik a dolog, ne morfondírozzon rajta sokat, mert már havi 999 forintért is megkaphatja (annyiba került az a doboz mirelit lasagne, amit ma ebédeltem, és pocsék volt), ráadásul a streaming-szolgáltató a félárat „örök életre” biztosítja annak, aki most fizet elő a skyshowtime.com weboldalon. Vagy legalábbis addig, amíg meg nem szakítjuk az előfizetésünket.

999 forint márpedig nem sok pénz ezért az elég gazdag választékért, de ma már ott tartunk, hogy nem csak így kell ezt nézni. Inkább úgy, hogy egy embernek már alapból van otthon legalább 2-3 streaming előfizetése, így a kérdés inkább az, hogy megéri-e ezek valamelyikét lecserélni, netán kibővíteni a kínálatot egy újabbal? A SkyShowtime február 14-én reggel vált itthon elérhetővé, nagyjából egy délelőttnyi időm volt tesztelni. 

SkyShowtime

A SkyShowtime kezelőfelülete laptopról nézve

A felületről

Maga a streaming felület letisztult, szép, olyan, amit 2023-ban egy streaming szolgáltatótól elvárunk. Nagy meglepetésekre és megfejtésekre azért nem számítsunk, inkább csak hozza a kötelezőt. Én három formában teszteltem, a laptopom browserjén, a telefonom androidján, valamint android tv segítségével a tévémen, és mindhármon hibátlanul futott. Arról értesültem, hogy Samsung TV-n és LG-n is elérhető az applikáció, viszont játékkonzolokon keresztül sajnos egyelőre nem. A tartalmak full HD-ban érhetők el, 4K-ban nem, és egyszerre három eszközről lehet őket streamelni.

A választékban segít eligazodni az elrendezés, hiszen rögtön legfelül láthatjuk a kiemelt tartalmakat, mint a Yellowstone Kevin Costnerrel, a Halo című videojáték-adaptáció vagy a tavalyi év nagy mozisikere, a Top Gun: Maverick, alatta pedig sorokba rendezve jönnek a különféle tematikák (Új, exkluzív sorozatok, Új, exkluzív filmek, Kedvenc filmjeink, Végignézős, Rejtélyek és bűntények, Családi mozizás…). Külön menüpontban kaphatunk film- és sorozatajánlatokat, mindkettőből válogathatunk műfajok szerint, de az HBO Max-hoz vagy a Disney+-hoz hasonló megoldással saját gyűjtőményeket kaptak a stúdiók is, vagyis külön-külön összegyűjtve is megtalálhatjuk a Universal vagy épp a Paramount filmstúdió mozijait, vagy ha tudjuk, hogy mi most épp egy Showtime-os vagy Peacock-sorozatot szeretnénk nézni, lelistázza nekünk kizárólag azokat, amik az adott stúdióhoz/streaming-szolgáltatóhoz tartoznak. A válogatásban egyelőre elég vegyes, hogy a kiemelt képen magyarul vagy angolul látható-e a produkció címe, de az biztos, hogy amint rámegyünk az ikonra távirányítóval vagy egérrel, már előjön a magyar cím is, néha egy-egy megmosolyogtató (például az NCIS esetében) hibával. Akadnak ideiglenes tematikus gyűjtemények is, például mára jó ütemérzékkel pakoltak fel egy Valentin-napi válogatást közel 50 romantikus címmel, hogy ne kelljen a fél esténket keresgéléssel töltenünk. Jólesett volna, ha a Netflixhez hasonlóan itt is kapunk egy gyűjtést a hamarosan érkező filmek és sorozatok ajánlóival, de úgy fest, hogy ezt a nagyon hasznos funkciót az összes streaming szolgáltató közül csak a Netflix és az Apple TV+ képes hatékonyan csinálni (bár a Disney+ is próbálkozott vele, kevesebb sikerrel).

1923

Harrison Ford és Helen Mirren az 1923 című SkyShowtime sorozat plakátján

Hangok/feliratok

A filmeket/sorozatokat három különböző sebességgel tudjuk előre/hátra tekerni, van újraindítás gomb és minden film és sorozat mellett van egy „Még több hasonló” névre hallgató menüpont, ami ahhoz a filmhez/sorozathoz hasonló produkciókat próbál ajánlani több-kevesebb sikerrel. Amikor egy kosztümös horror után a Downton Abbey évadait ajánlotta levezetőnek, azon egy picit azért elmosolyodtam. Lehet saját listákat készíteni, ha szörfözgetés közben szeretjük előre bepipálni magunknak, miket nézzünk meg a közeljövőben. Létezik egy extrák menüpont is, de akárhány kontentnél néztem rá, mindig csak egy előzetest találtam alatta, bár benne van a pakliban, hogy nem keresgéltem eléggé. A hang és felirat beállításakor az én ízlésemnek kissé túl gyorsan tűnik el a menü: ha egy kicsit tétlenkedsz a távirányítóval, rögtön kezdheted az egészet elölről, de azért meg lehet szokni.

Az mindenképp jó hír, hogy a magyar felirat alapnak tűnik a szolgáltatónál. A random válogatás során egyetlen olyan címbe se futottam bele, ahol ne lett volna legalább magyar feliratozás. A szinkronnál már sokkal vegyesebb a helyzet. A filmek esetében sokkal jobb a mutató, ott a nagy többséghez találtam szinkront, bár egy-egy csúnya pofonba azért sikerült belefutnom: például pont Valentin-napon a Notting Hill – Sztárom a párom nem szinkronnal került fel, de például nem volt szinkron a Transformers első részén vagy A sebhelyesarcún sem. A régebbi filmeknél eléggé változó, milyen szinkron van a filmen. Míg a Cápa, a Vissza a jövőbe vagy az Ahová lépek szörny terem esetében egy új szinkron oszlatta el a kezdeti örömteli nosztalgiámat, addig az Indiana Jones-filmek, a Forrest Gump vagy épp a Csupasz pisztoly-trilógia már a klasszikus szinkronnal szórakoztatott. Abban sajnos nem sikerült megtalálnom a logikát, hogy mi kapott új szinkront és mi kapta meg a régit: a dolog elég randomnak tűnik.

A sorozatoknál már valamivel rosszabb a szinkronhelyzet. Szomorúan tapasztaltam, hogy a SkyShowtime olyan húzócímei, mint a Yellowstone, az 1923, a Mayor of Kingstown vagy az Offer egyelőre nem kaptak szinkronizált verziót, és bár messze nem néztem végig mindent, a gyorstesztem során a húzócímek közül egyedül a Halo-n és a Let the Right One In-en találtam szinkront. A klasszikusok esetében is teljesen kiszámíthatatlan, mi kapott szinkront és mi nem: míg a Bűnös Chicagon ott virított a szinkron, addig az Esküdt ellenségeken és a Dr. House-on nem.

Mayor of Kingstown

Jeremy Renner a Kingstown polgármestere című sorozatban

A kínálat

A filmek terén a Paramount és a Universal stúdiók kínálatára helyeződik a hangsúly, a két stúdió sikerfilmjei az elmúlt évtizedből szinte minden nagyobb cím megtalálható, de a választék úgy nagyjából a nyolcvanas évekig visszagörgetve egész jó. Ennél régebbi produkciókat szinte csak mutatóba találni (Álom luxuskivitelben, Love Story, Pomádé, Cápa…), amit azért vettem szomorúan tudomásul, mert a Universal stúdiónál van például a Hitchcock-filmek java, a kínálatban mégis csak a Fogjunk tolvajt! című található meg közülük.

A tavalyi év olyan nagy sikerei láthatók a kínálatban, mint a Jurassic World: Világuralom, a Top Gun: Maverick vagy épp a Downton Abbey mozifilm folytatása, de szinte minden műfajból bő a merítés és a kötelező nagy franchise-ok mellett szerencsére néhány filmes finomság is ott figyel: örömmel láttam például Rian Johnson (Tőrbe ejtve) első filmjét, a gimis krimi-noir Bricket vagy Noomi Rapace boszorkányos délszláv horrorját, a Nem leszel egyedült is, és repesni kezdett a szívem, amikor megláttam a Reszkessetek, betörők horror-verzióját, a Better Watch Outot. Néhány furcsa hiányosság is feltűnt. Például fent van minden Star Trek-mozifilm, egy kivételével, és az is rejtély számomra, hogy a sok-sok Péntek 13. mozi közül miért csak a második és a remake található meg a kínálatban, vagy mondjuk a Sikoly-filmekből miért csak az első és a harmadik van fent. De az is érdekes, hogyha már fent van az első Wayne világa, akkor miért nincs fent a második, és ha már felrakták a második Zoolandert, igazán felrakhatták volna az elsőt is. Reality és dokumentumfilmes fronton feltűnően szegényes a kínálat, látszik, hogy nem ezek jelentik a streaming-szolgáltató fő profilját, de azért akad itt egy Geordie Shore és egy Exek az édenben, szóval a helyzet nem reménytelen.

Sorozat fronton fent van számos klasszikus (Dr. House, A férjem védelmében, Sherlock és Watson, Frasier…), ugyanakkor akadnak sorozatok, melyekből csak néhány évad (az NCIS-ből például hat, a Twin Peaksből csak egy, az Esküdt ellenségekből pedig csak az utóbbi kettő) látható a kínálatban, szóval a binge-elésnek azért vannak néha korlátai. Hiányoznak klasszikus sorozatok (30 Rock, Dexter), de számomra talán az volt a legfurcsább, hogy a XXI. századi Columbonak kikiáltott, a tengerentúlon épp a Peacockon körberajongott Pokerface is a hiányzók sorát gyarapítja, miközben biztos vagyok abban, hogy nálunk is rengeteg embert érdekelne. Rajzfilmekből és ifjúsági sorozatokból a szolgáltató főképp a Nickelodeon kínálatára és a DreamWorks animációs filmjeire támaszkodik. Remélhetőleg a kínálat folyamatosan bővülni fog, és egyre kevesebb lesz a hiányosság, de a jelenlegi ár mellett a SkyShowtime-ot minden hibájával együtt így is csak ajánlani lehet, a bosszantó hiányosságok egy része pedig akár rövidtávon orvosolhatónak tűnik. Ahhoz kicsi a választéka, hogy egymagában ezzel ellegyünk, de második vagy harmadik streaming szolgáltatóként tökéletes kiegészítő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top