nlc.hu
Szabadidő

Balatoni hajózás

Túl sok hajó miatt panaszkodnak a Balatonon

A Balatoni Szövetség elnöke szerint egyre több konfliktushoz vezet a Balatonon a kishajók kikötőkön kívüli veszteglése, szabályozatlan tárolása.

Nem bírnak a rengeteg hajóval a Balatonon. Lombár Gábor, az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke azt mondja, jogszabálymódosításra van szükség, hogy csökkenjen a hajók miatti konfliktusok száma.

Az örvényesi szabad strandnál található stég és egy ott kikötött csónak a nádas elõtt.

Örvényes, 2019. április 27.
Az örvényesi szabad strandnál található stég és egy ott kikötött csónak a nádas elõtt.
MTVA/Bizományosi: Farkas Melinda

A balatoni vízügy adatai szerint 2022-ben 32 alkalommal kellett víz alatti akadálymentesítést végezni, az esetszámok folyamatosan emelkednek. A nyíltvízi kikötésekhez mederbe dobott és szabálytalanul ott hagyott tárgyak – betondarabok, kábeldobok, csövek – láthatatlanok, veszélyforrást jelentenek.

Lombár problémának nevezte azt is, hogy az ötletszerűen veszteglő hajók esetenként akadályozzák a kikötők forgalmát. A rendőrség nehezen találja meg ezen hajók, és a mederbe dobott, bójának használt tárgyak tulajdonosait, a szabálysértés büntetési tételei pedig nem visszatartó erejűek – mondta az elnök.

Az illetékes vízügy szerint veszteglőhelyeket kéne kijelölnie a tóparti önkormányzatoknak, ám félő, hogy a kijelölt hivatalos veszteglőhelyek ugyanis valójában egy fapados kikötőt, kiskapus megoldást jelentenének, új üzleti lehetőségeket teremtve egyeseknek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top