nlc.hu
Szabadidő

Újabb közterületeket neveznének el nőkről Budapest II. kerületében

Akikre büszkék vagyunk: újabb névtelen közterületeket neveznének el nőkről a II. kerületben

Két éve már volt hasonló akció, most is örömmel várják a javaslatokat.

A főváros II. kerületének polgármestere, Őrsi Gergely egy Facebook-posztban arról írt, hogy nőnap alkalmából több közterületüket nőkről neveznék el.

„Utcáink és közterületeink elnevezése sok esetben hordozhat fontos ismeretet. Helytörténetünk, kultúrtörténetünk vagy éppen tudománytörténetünk olyan szereplőinek állíthatnak emléket, akik példaként állnak előttünk, és akikre joggal vagyunk büszkék” – írta a bejegyzésében.

Budapest II. kerületének részletében a Rózsadomb városrész régi és újabb lakóépületei déli irányból.

Budapest II. kerületének részletében a Rózsadomb városrész régi és újabb lakóépületei déli irányból. (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A kerületben már két évvel ezelőtt is volt hasonló akció, aminek a célja az, hogy javítsanak az arányokon, Budapesten ugyanis a közterületek jelentős százalékát férfiakról nevezték el. A kezdeményezés akkor nagyon sikeres volt,  több mint ezer javaslat érkezett be, így gazdagodhatott a kerület a Szabó Magda sétánnyal, a Psota Irén utcával, a Komlós Juci közzel és a Solt Ottilia térrel.

A II. kerület honlapján lehet megtekinteni azokat a közterületeket, amelyekre névjavaslatokat várnak. Mint Őrsi Gergely írja, a kijelölt területek egyikén sincs bejegyzett házszám vagy lakóház, így senkinek sem kell majd okmányt cserélnie.

(via Telex)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top