nlc.hu
Szabadidő

Tilos lehet az elektromos roller használata 16 év alatt

Megtiltaná az EU, hogy 16 éven alattiak használják az elektromos rollereket

Komoly feltételekhez köthetik az elektromos rollerek használatát az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács friss jelentése szerint.
fiatal lány elektromos rollerrel

Az elektromos rollerekre egyebek közt gyárilag beépített 20 kilométer/órás sebességkorlátozást és nagyobb, legalább 30,5 centiméter átmerőjű kerekeket tennének, a rollerek használóinak pedig kötelező lenne a bukósisak használata, adta hírül a hvg.hu.

A javaslatok között szerepel az is, hogy az elektromos rollereket csak 16. évét betöltött személyek használhatnák, továbbá megtiltanák, hogy a járművet gyalogúton, illetve ittasan vezessék.

A szigorítást az elektromos rollerek elmúlt öt évben tapasztalt gyors elterjedésére, valamint az ezzel összefüggő halálesetek és súlyos balesetek számának emelkedése teszi szükségessé a hozzáértők szerint.

Az EU-ban az elektromos roller használatának szabályozása jelenleg tagállamonként eltérő.

„Az elektromos rollerek ma már mindennaposak az európai városokban, de a kórházakban is egyre több a járművel súlyos balesetet szenvedettek száma, ezért ésszerű, egységesített intézkedéseket kell bevezetni a közlekedők biztonsága érdekében” – hívta fel a figyelmet Antonio Avenoso, az ETSC elnöke.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top