Szabadidő

Durva videó készült egy rolleres balesetéről

A felvétel megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

Az elektromos rollerek megjelenése a világ több országában okozott bonyodalmakat, különösen, hogy az ilyen járművekre vonatkozó szabályozás országonként eltér: míg például Franciaországban kizárólag a járdán lehet közlekedni az e-rollerekkel, addig Magyarországon segédmotoros kerékpárnak minősül, így az úttesten kell vele haladni. A rollerekre sokan nem néznek jó szemmel, mivel az akár 45 km/h sebességre is képes közlekedési eszközökön nincs irányjelző, sem rendszám, ami alapján azonosítani lehetne egy baleset okozóját.

Az alábbi videót szerencsére nem nálunk vették fel, de a képsorok is jól mutatják, hogy a városi közlekedés minden résztvevőjének jobban oda kellene figyelni a többiekre. Ez különösen igaz az autókban utasként utazókra, mivel a videón is látható balesethez hasonló sokszor történik biciklistákkal is, amikor egy, a jobb oldali ülések egyikén ülő utas körültekintés nélkül nyitja ki a kocsi ajtaját. A videó egyébként a bpiautosok.hu oldalra került fel, ahol felteszik a kérdést: ki hibázott az eset során?

Durva videó készült az elektromos rolleres balesetéről

Az elektromos rollerek megjelenését még nem igazán sikerült beilleszteni a nagyvárosi közlekedésbe (Fotó: Getty Images)

Bár a képsorok alapján egyértelműnek tűnik, hogy az autó utasa nyitotta ki úgy az ajtót, hogy nem győzödött meg róla, hogy ezt biztonságosan megteheti-e, mivel nem tudni, hogy a videót hol rögzítették, azt sem lehet megállapítani, hogy az adott országban milyen szabályok vonatkoznak a rollerezőkre.

A hasonló esetek elkerülésére a holland balesetmegelőzési szervezet az úgynevezett holland fogást, azaz a dutch reach-et ajánlja, ezt az alábbi videón mutatjuk, érdemes minden autósnak és az autóban utazóknak is megismerkedni ezzel a pofonegyszerű módszerrel.

További cikkeink az elektromos roller témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top