Életmód

Így szabályozzák az elektromos rollereket a szomszédban

Bécs kilenc pontból álló csomaggal enyhítené az e-rollerek kölcsönzésével kapcsolatos problémákat.

Az osztrák fővárosból a jövőben sem szeretnék teljesen kitiltani az elektromos rollereket, de szükségessé vált használatuk szigorítása. Birgit Hebein, bécsi főpolgármester-helyettes és klímavédelmi városi tanácsnok 2019. december végén ismertette azt a 9 pontból álló csomagot, amellyel a közösségi e-rollerek használatával kapcsolatos problémákat szeretnék minél hamarabb csillapítani.

Hebein szerint fontos, hogy mindkét oldalról megvizsgálják a kialakult helyzetet: egyrészt érthető az elégedetlenség, mert sokszor helytelenül parkolják le a felhasználók a járműveket, ami sok esetben további közlekedési fennakadásokhoz vezethet. Másrészt Bécs nem szeretné a rollereket teljesen kitiltani, hiszen nagyon jó kiegészítő közlekedési lehetőséget kínálnak.

Az elektromos roller Magyarországon segédmotoros kerékpárnak minősül (Fotó: iStockphoto)

Kilenc pontban foglalták össze azokat az azonnali intézkedéseket, amelyeket 2020 áprilisától szeretnének bevezetni. Elsősorban a járművek leparkolásával kapcsolatban szeretnének gyors eredményeket elérni, hiszen ez okozza a legtöbb konfliktust. Éppen ezért a jövőben csak minimum 4 méter széles járdákon parkolhatják majd le a felhasználók a járműveket vagy az erre a célra kialakított területeken. Amennyiben ez nem így történik, a szolgáltatást nyújtó cég kötelessége hat órán belül eltávolítani a helytelenül leparkolt járműveket.

Ezenkívül az applikáció használata során minden felhasználónak részletes tájékoztatást kell kapnia a használati feltételekről, illetve azokról a területekről (pl. kórházak, piacok), ahol az e-rollerek használata tilos. Nemcsak az elhelyezésüket, de helyes használatukat is szigorítanák, így kötelező sebességkorlátozásokat vezetnének be bizonyos területeken, mint például egyes gyalogos zónákban, ahol az elektromos rollerek használata megengedett.

Az idei évben a tervek között szerepel az e-rollerek piacának szabályozása is. 2020-ban előreláthatóan pályázatot kell benyújtaniuk a cégeknek a bérelhető e-rollerek üzemeltetésére. Birgit Hebein szerint fontos, hogy Bécs bizonyos minőségi kritériumokat határozzon meg, amelyek alapján átláthatóan és tisztességesen tudnak arról dönteni, hogy mely üzemeltetők nyújthatnak közösségi e-roller-kölcsönző szolgáltatást az osztrák fővárosban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top